Η EBRD σκοπεύει να αφιερώσει πάνω από το 50% των ετήσιων επενδύσεών της στην πράσινη οικονομία από το 2025 και μετά, σύμφωνα με την πρόσφατα εγκεκριμένη πρόταση της τράπεζας.  Αυτό αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας ενέκρινε το νέο σχέδιο μετάβασης στην πράσινη οικονομία (Green Economy Transition - GET) κατά τη συνεδρίασή του στις 8 Ιουλίου

Η EBRD εισήγαγε στη λειτουργία της την προσέγγιση GET το 2015 εν όψει των συνομιλιών για το κλίμα στο Παρίσι στο τέλος του ίδιου έτους, ενώ η κλιμακωτή προσέγγιση με την ονομασία GET 2.1 ορίζει σαφείς τομείς δράσης για τη στήριξη μιας πράσινης οικονομικής ανάκαμψης στις περιοχές δραστηριοτήτων της λαμβάνοντας υπόψη της επίδρασης της πανδημίας COVID-19, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το σχέδιο, το οποίο έχει σταδιακή διάρθρωση, θα στοχεύει σε συγκεκριμένες μειώσεις εκπομπών κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ θα προσδιορίσει και την ημερομηνία της απόφασης σχετικά με το πότε όλα τα έργα της EBRD θα ευθυγραμμιστούν με τη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

«Αυτό το σχέδιο αποτελεί μέρος της συνολικής στρατηγικής της EBRD για τα επόμενα πέντε χρόνια και θα τεθεί σε ισχύ με αυτήν τη στρατηγική, η οποία θα εγκριθεί από τους μετόχους στην Ετήσια Συνάντηση της Τράπεζας, και η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 7-8 Οκτωβρίου", ανέφερε η τράπεζα.

Το σχέδιο για να γίνει η η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κατά πλειοψηφία «πράσινη» τράπεζα έως το 2025 βασίζεται σε επιδόσεις-ρεκόρ τα τελευταία πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ο μέσος πράσινος δείκτης χρηματοδότησης της EBRD αυξήθηκε στο 40% από 25%.

Παράλληλα, σύμφωνα με το GET 2.1, η EBRD θα εντείνει τις εργασίες πολιτικής για να εξασφαλίσει ότι οι 38 αναδυόμενες χώρες-μέλη της μπορούν να επιτύχουν αποτελεσματικά τους στόχους για το κλίμα και το περιβάλλον.

Η τράπεζα θα επιδιώξει τη μείωση των αθροιστικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από 25 έως 40 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2025, όπως αποκαλύπτει το νέο σχέδιο.

Ως μέρος του κλιμακούμενου πράσινου σχεδίου μετάβασης, η τράπεζα θα εξετάσει όλες τις επενδύσεις ώστε να είναι ευθυγραμμισμένες με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα καθώς και με τα εθνικά σχέδια δράσης για το κλίμα λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες που καθορίζονται στις στρατηγικές ανά χώρα και τομέα.

«Η EBRD θα εργαστεί για την πλήρη εναρμόνιση με τη Συμφωνία του Παρισιού, για την οποία θα ληφθεί απόφαση το αργότερο το 2022», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της τράπεζας.