Προς Ολοκλήρωση ο Nord Stream 2, Παρά τις Κυρώσεις των ΗΠΑ; Ρωσικό Πλοίο Τοποθέτησης Σωλήνων Απέπλευσε Από Γερμανικό Λιμάνι

Προς Ολοκλήρωση ο Nord Stream 2, Παρά τις Κυρώσεις των ΗΠΑ; Ρωσικό Πλοίο Τοποθέτησης Σωλήνων Απέπλευσε Από Γερμανικό Λιμάνι
energia.gr
Τετ, 8 Ιουλίου 2020 - 15:22

Το ρωσικό πλοίο Fortuna, το οποίο έχει την τεχνική δυνατότητα να ολοκληρώσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, αναχώρησε από το γερμανικό λιμάνι Mukran της Βαλτικής Θάλασσας, λίγες μέρες αφ’ ότου η Δανία έδωσε στο έργο το «πράσινο φως», σύμφωνα με στοιχεία που έκανε γνωστά το Refinitiv Eikon σήμερα, Τετάρτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα στοιχεία έδειξαν ότι η Fortuna έφυγε από το Mukran, όπου αποθηκεύονται σωλήνες για το Nord Stream 2, την Τρίτη και τώρα κινείται στα ύδατα της Δανίας. Το Fortuna είναι ένα γερανοφόρο πλοίο τοποθέτησης σωλήνων, που κατασκευάστηκε το 2010 και πλέει υπό τη ρωσική σημαία.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom, ο οποίος ηγείται του έργου, και η εταιρεία λειτουργίας Nord Stream 2 αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ένα άλλο ρωσικό πλοίο, το Akademik Cherskiy, το οποίο είναι επίσης σε θέση να τοποθετήσει σωλήνες, είναι αγκυροβολημένο κοντά στο Mukran.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Nord Stream 2 ανέστειλε την κατασκευή του αγωγού μετά την επιβολή κυρώσεων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Δεκέμβριο.

Ο Δανικός Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα επιτρέψει στο έργο της Gazprom να χρησιμοποιεί σκάφη τοποθέτησης σωλήνων με άγκυρες αντί για τα πιο προηγμένα σκάφη που χρησιμοποιούν τεχνολογία αυτό-τοποθέτησης, τα οποία, όμως, επηρεάζονται από το καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ.

Η ελβετο-ολλανδική εταιρεία Allseas, η οποία εκτελούσε τις εργασίες τοποθέτησης του αγωγού χρησιμοποιώντας δύο πλοία - τα Pioneering Spirit και Solitaire - διέκοψε τις εργασίες για να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η κατασκευή του αγωγού 1.230 χιλιομέτρων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά πρέπει να συμπληρωθεί και ένα τμήμα μήκους περίπου 120 χιλιομέτρων στα ύδατα της Δανίας.