Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κ.Χατζηδάκης

Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κ.Χατζηδάκης
energia.gr
Τρι, 30 Ιουνίου 2020 - 17:49

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συζητήθηκαν μια σειρά από νομοσχέδια, με τα οποία η Κυβέρνηση στοχεύει στο να επιταχύνει το μεταρρυθμιστικό της έργο. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στ. Πέτσα, στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων από τον Υπουργό ΠΕΝ κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ο βασικός στόχος του ΕΣΔΑ είναι η ανάπτυξη και ο καθορισμός της στρατηγικής, των πολιτικών και των  μέτρων που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας. Δίνεται έμφαση στην μείωση της παραγωγής αποβλήτων και στον περιορισμό της χρήσης των φυσικών πόρων, με τελικό σκοπό τη μετάβαση σε μια κυκλική και αειφόρο οικονομία. Συνδυάζεται με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) στο πλαίσιο της μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050. Ο νέος εθνικός σχεδιασμός, θέτει ως στόχο τη μείωση της υγειονομικής ταφής των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, σε ποσοστό μικρότερο του 10% έως το 2030, φέρνοντας τον συγκεκριμένο στόχο πέντε χρόνια νωρίτερα από τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.

Η επίτευξη του στόχου θα πραγματοποιηθεί με σειρά μέτρων πρόληψης στη δημιουργία αποβλήτων, την ενίσχυση των ποσοστών ανακύκλωσης, την εισαγωγή νέων και την ενίσχυση υφιστάμενων διακριτών ρευμάτων αποβλήτων, την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης, την προώθηση της αγοράς δευτερογενών υλικών, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, τη γρήγορη ανάπτυξη δικτύων συλλογής βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων κ.ά.