Έκθεση-φωτιά στελέχους του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας αποκαλεί το λοκντάουν "ψευδή συναγερμό" και την γερμανική κυβέρνηση "έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φέικ νιουζ(fake news)"

Η γερμανική κυβέρνηση δέχεται το τελευταίο διάστημα εντεινόμενη κριτική αναφορικά με την αναλογικότητα των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού που έχει λάβει σε σύγκριση με το μέγεθος της ίδιας της κρίσης. Εκατοντάδες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στον περιορισμό της ισχύος άρθρων του Συντάγματος λαμβάνουν χώρα σε όλη την Γερμανία ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, ενώ ολοένα και περισσότεροι διακεκριμένοι επιστήμονες ασκούν κριτική στο συνεργαζόμενο με την γερμανική κυβέρνηση Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (ΙΡΚ) σε μία σειρά από σημεία:

  • Το ΙΡΚ δημοσιεύει στοιχεία για επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, χωρίς όμως να δημοσιεύει την αναλογία των κρουσμάτων σε σχέση με των αριθμό των διενεργηθέντων τεστ, ούτε και συνολικότερες εκτιμήσεις για τον γενικό πληθυσμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προβολή μιας όχι τόσο ξεκάθαρης εικόνας για την παρούσα κατάσταση, την παραπληροφόρηση και τη διασπορά πανικού στην κοινωνία.
  • Τα στοιχεία που παρέχει το ΙΡΚ δεν διακρίνουν μεταξύ αριθμού των θανάτων που προκλήθηκαν από τον Covid-19, και θανάτων ασθενών που ήταν απλά θετικοί στον Covid-19.
  • Στην Γερμανία (όπως και στην Ελλάδα) συστήθηκε η αποφυγή των νεκροψιών, παρότι πρόκειται για την ασφαλέστερη μέθοδο εξαγωγής συμπερασμάτων για το τί προκάλεσε τους θανάτους αυτούς, και άρα αποτελεσματικότερης θεραπείας των τρεχόντων περιστατικών.
  • Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ δεν έκανε εξ’αρχής δειγματοληπτικά τεστ επί του συνολικού πληθυσμού, τα οποία μάλιστα θα μπορούσε να επαναλαμβάνει σε τακτά διαστήματα ώστε να δοθεί μία εικόνα αναφορικά με την μεταδοτικότητα του ιού.

Τέλος, τίθενται εύλογα ερωτηματικά για την χρονική στιγμή που ελήφθη η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει λόκνταουν.

Παρέκκλιση γερμανικής κυβέρνησης

Δύο τελευταίες ημέρες πριν την απόφαση αυτή, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ είχε ανακοινώσει ότι η μεταδοτικότητα του ιού ήταν χαμηλότερη από αυτή των προηγούμενων ημερών! Επιπλέον το κοινωνικό σύνολο είχε ήδη συμμορφωθεί στις υποδείξεις των ειδικών, τηρούσε αποστάσεις στις μετακινήσεις του σε δημόσιους χώρους και λάμβανε προληπτικά μέτρα υγιεινής.

(η συνέχεια στο slpress.gr)

 

*Η Ελίνα Σκαρπαθιώτη είναι μουσικός και δημοσιογράφος. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο UTS της Αυστραλίας, καθώς και μεταπτυχιακές σπουδές πιάνου και εθνομουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Indiana University στις ΗΠΑ. Συνεργάστηκε με περιοδικά, εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα. Ζει στο Βερολίνο από το 2014.