Ρωσία: Καμία Αντίρρηση Αν η Τουρκία Αποφασίσει να "Παρκάρει" τους S-400 και Να Μην τους Ενεργοποιήσει

Ρωσία: Καμία Αντίρρηση Αν η Τουρκία Αποφασίσει να
energia.gr
Τετ, 3 Ιουνίου 2020 - 19:36

Η Ρωσία δεν θα είχε αντίρρηση εάν η Τουρκία αποφασίσει να διατηρήσει τα πυραυλικά συστήματα S-400 σε αποθήκη και να μην την ενεργοποιήσει, δήλωσε ένας ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης την Τετάρτη

"Είναι αποκλειστικά απόφαση του αγοραστή να χρησιμοποιήσει το σύστημα ή όχι", δήλωσε ο Alexei Yerkhov, ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα στο CNNTurk. "Αυτά τα συστήματα ανήκουν τώρα στην Τουρκία. Η [Ενεργοποίηση] εξαρτάται πλήρως από την Τουρκία. Είναι σαν ένα αυτοκίνητο που σας ανήκει. Μπορείτε είτε να το οδηγήσετε στην παραλία, ή να το κρατήσετε στο γκαράζ σας".

Οι παρατηρήσεις του Yerkhov ήρθαν καθώς οι Τούρκοι αξιωματούχοι ανέστειλαν επ 'αόριστον την ενεργοποίηση των ρωσικών συστημάτων S-400 τον Απρίλιο, λέγοντας ότι η κρίση του κορονοϊού εμπόδισε τις προσπάθειες για την εγκατάστασή τους, παρά το ότι κάθε αξιωματούχος της κυβέρνησης Ερντογάν διατυμπάνιζε ότι οι πύραυλοι θα ενεργοποιηθούν.

Αυτή ήταν η πρόφαση που χρειαζόταν η Τουρκία για να υποκύψει στις πιέσεις των ΗΠΑ, για μη ενεργοποίηση του συστήματος, μία κόντρα η οποία έφερε την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής F-35.

Ένας Ρώσος αξιωματούχος άμυνας αυτή την εβδομάδα είπε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Τούρκων τεχνικών που θα χρησιμοποιούν τα συστήματα S-400. "Υπάρχει μια ρωσική ομάδα εμπειρογνωμόνων στην Τουρκία αυτή τη στιγμή που βοηθά τους Τούρκους ομολόγους τους να την ενεργοποιήσουν", δήλωσε ο Dmitry Shugayev, διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας, στην Ekoturk TV.

Ο Σουγκάγιεφ δήλωσε ότι υπήρξαν προηγμένες συνομιλίες με την Τουρκία για τη δεύτερη παράδοση συστημάτων S-400, στις οποίες η Άγκυρα θα μπορούσε να έχει μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από τη Μόσχα, βασικό αίτημα για Τούρκους αξιωματούχους. "Περιμένουμε την τελική απόφαση της τουρκικής πλευράς", είπε.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσέφεραν στο παρελθόν αρκετές συμφωνίες στην Τουρκία για την αποτροπή κυρώσεων και την κάλυψη των αναγκών της στην αεράμυνα. Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει αρκετές φορές ότι οποιαδήποτε συμφωνία για πώληση αμερικανικών συστημάτων Patriot στην Τουρκία ή η επιστροφή της στο πρόγραμμα των F-35, θα συνδέεται με τη μη ενεργοποίηση των S-400.