Οχάιο: Εμπόδιο τα Πουλιά και οι Νυχτερίδες για το Πρώτο Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο Γλυκού Νερού της Β. Αμερικής

Οχάιο: Εμπόδιο τα Πουλιά και οι Νυχτερίδες για το Πρώτο Υπεράκτιο  Αιολικό Πάρκο Γλυκού Νερού της Β. Αμερικής
energia.gr
Τετ, 27 Μαΐου 2020 - 12:23

Το Οχάιο ενέκρινε ομόφωνα το αιολικό πάρκο Icebreaker, το πρώτο υπεράκτιο έργο γλυκού νερού της Βόρειας Αμερικής. Προγραμματίζεται για τη λίμνη Erie, κοντά στο Κλίβελαντ . Ωστόσο, για την ολοκλήρωση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο εμπόδιο. Η Lake Erie Energy Development Corp. (LEEDCo), μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που εδρεύει στο Κλίβελαντ, αναπτύσσει το έργο υπεράκτιων αιολικών πάρκων γλυκού νερού με συνεργάτη και επενδυτή την Νορβηγική Fred Olsen Renewables.

 

Το σχέδιο έγκρισης όμως ορίζει ότι το αιολικό πάρκο πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο για την προστασία των πουλιών και των νυχτερίδων λόγω του ότι βρίσκεται σε μια «Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά και τη Βιοποικιλότητα». Η LEEDCo ανησυχεί ότι το μεγάλο χρονικό διάστημα διακοπής θα μπορούσε να αποβεί σε βάρος του έργου.

Το American Bird Conservancy και το Black Swamp Bird Observatory ήθελαν το έργο να σταματήσει, αναφέροντας την τοποθεσία, αλλά το Sierra Club θεώρησε ότι οι περιορισμοί στο πότε μπορεί να λειτουργήσει το αιολικό πάρκο είναι πολύ περιοριστικοί.

Από την πλευρά της η πτωχευμένη εταιρεία ορυκτών καυσίμων Murray Energy Corp. δήλωνε ξεκάθαρα τον Ιανουάριο του 2019 ότι πολέμησαν ανοιχτά το έργο Icebreaker.

Ο David P. Karpinski, πρόεδρος της LEEDCo, ο οποίος σχεδιάζει και αναπτύσσει το Icebreaker Wind, ανησυχεί ότι η παύση λειτουργίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το έργο τονίζοντας:

«Καταστήσαμε ξεκάθαρα σαφές ότι η απαίτηση για διακοπή των στροβίλων από το σούρουπο έως το ξημέρωμα για την πλειονότητα του έτους καθιστά το έργο οικονομικά μη βιώσιμο.»

Η LEEDCo σε ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι έχει επενδύσει απίστευτο χρόνο και χρήμα για τη μελέτη και την εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων στα πουλιά και τα νυχτερίδες.

Εξηγεί δε, ότι το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αποφάσισε - μετά από διετή μελέτη - ότι το Icebreaker δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Το έργο έχει εγκριθεί από περιβαλλοντικές ομάδες, όπως το Sierra Club, το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας και το Περιβαλλοντικό Συμβούλιο του Οχάιο.

Η Icebreaker έχει λάβει εγκρίσεις από ρυθμιστικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος του Οχάιο, του Στρατού, των Μηχανικών του Στρατού των ΗΠΑ και της Υπηρεσίας Ψαριών και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ. Το έργο αναθεωρήθηκε διεξοδικά για πολλά χρόνια υπό τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και κριτικές από 13 τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή απόφαση, το LEEDCo θα πρέπει να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες και να εξετάσει τις επιλογές για το πώς και αν μπορεί να προχωρήσει.

Οι προγραμματισμένες προδιαγραφές του έργου είναι:

Το έργο Icebreaker 20,7 megawatt έχει προγραμματιστεί να δημιουργηθεί στα 8 έως 10 μίλια από την όχθη της λίμνης Erie και θα συνδεθεί με ένα υποβρύχιο καλώδιο με έναν υποσταθμό του Κλίβελαντ.

Χρηματοδοτείται εν μέρει μέσω επιχορηγήσεων του Υπουργείου Ενέργειας και περιλαμβάνει έξι στροβίλους που υψώνονται σχεδόν 500 μέτρα πάνω από τη λίμνη και θα παράγουν περίπου 75.000 μεγαβάτ-ώρα ενέργειας ετησίως για πώληση στο δίκτυο που λειτουργεί από την PJM Interconnection LLC.

Ελπίζουμε ότι το αιολικό πάρκο θα είναι έτοιμο έως το 2022, υπό την προϋπόθεση ότι μπορεί να προχωρήσει. Οι τουρμπίνες θα πρέπει επίσης να αντέχουν σε πάγο τον χειμώνα.