Άνευ προηγουμένου πτώση 76,3% σημείωσαν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην Ε.Ε. τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της ζήτησης αυτοκινήτων στα χρονικά της Ε.Ε. Η πανδημία του κορονοϊού ήταν η αιτία της σημαντικής πτώσης, καθώς είχαν κλείσει οι αντιπροσωπείες όλων των χωρών αλλά και τα εργοστάσια. Έτσι ο συνολικός αριθμός των καινούργιων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν μειώθηκε από 1.143.046 μονάδες τον Απρίλιο του 2019 σε μόλις 270.682 μονάδες τον περασμένο μήνα

Η Ιταλία και η Ισπανία υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες, με τις πωλήσεις αυτοκινήτων να μειώνονται κατά 97,6% και 96,5% αντίστοιχα. Μεγάλη πτώση σημείωσε και η Γαλλία, της τάξης του 88,8%, ενώ από τις λιγότερο πληττόμενες χώρες ήταν η Σουηδία, που είδε τις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων να μειώνονται κατά 37,5%. Στην Ελλάδα η πτώση έφτασε το 80,2%, με πωλήσεις μόλις 2.434 οχημάτων.

Ανά brand

Όσον αφορά τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ο όμιλος VW είδε να μειώνονται οι πωλήσεις του κατά 75% και ο γαλλικός PSA κατά 84,1%. Στη Fiat Chrysler οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 87,7%, ενώ στη Ford κατέγραψαν πτώση 75,9%. Τις λιγότερες απώλειες γνώρισε η Volvo με μείωση 68% και ακολούθησε το γκρουπ BMW με πτώση 69,4%.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας και η τόνωση της αγοράς τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα αλλάξουν το κλίμα και θα βελτιώσουν τις επιδόσεις των πωλήσεων σε όλες τις χώρες.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")