Δρ. Φατίχ Μπιρόλ, Εκτελεστικός Διευθυντής ΙΕΑ: Συστημικό Σοκ που Απαιτεί Παγκόσμια Απάντηση η Σημερινή Πετρελαϊκή Κρίση

Δρ. Φατίχ Μπιρόλ, Εκτελεστικός Διευθυντής ΙΕΑ: Συστημικό Σοκ που Απαιτεί Παγκόσμια Απάντηση η Σημερινή Πετρελαϊκή Κρίση
energia.gr
Δευ, 13 Απριλίου 2020 - 16:08

Το στίγμα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας έδωσε ο επικεφαλής του, Δρ. Φατίχ Μπιρόλ, όσον αφορά τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στον ενεργειακό τομέα και, ειδικότερα, στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Αναλυτικότερα, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» την κατ’ αρχήν συμφωνία του ΟΠΕΚ +, την περασμένη Πέμπτη, για περιορισμό της παραγωγής αργού και συγκράτηση των τιμών μετά την ύφεση στη ζήτηση λόγω των περιοριστικών οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού

Όπως τόνισε ο Δρ. Μπιρόλ, η σημερινή πετρελαϊκή κρίση είναι ένα συστημικό σοκ που απειλεί την παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και, για το λόγο αυτό, όπως υπογράμμισε, «απαιτεί μια παγκόσμια απάντηση».

«Η εξαιρετική αστάθεια που βλέπουμε στις αγορές πετρελαίου είναι επιζήμια για την παγκόσμια οικονομία», επισήμανε ο επικεφαλής του ΙΕΑ, λίγο πριν την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G20), την περασμένη Παρασκευή. «Με ενθαρρύνει η προθυμία όλων αυτών των χωρών να συγκεντρωθούν σήμερα γύρω από το (εικονικό) τραπέζι, στέλνοντας στον κόσμο ένα μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε χώρες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και το 80% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου, να συναντώνται για μία εποικοδομητική συζήτηση», υπογράμμισε ο Δρ. Φατίχ Μπιρόλ.

Αν και δεν έκαναν καμία αναφορά σε μείωση παραγωγής αργού, οι υπουργοί Ενέργειας του G20 δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα της αγοράς πετρελαίου.

Ο Δρ. Φατίχ Μπιρόλ είναι Τούρκος υπήκοος και γεννήθηκε στην Άγκυρα το 1958. Απέκτησε πτυχίο στην μηχανική ενέργεια από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στα οικονομικά της ενέργειας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Ο Δρ. Μπιρόλ διατέλεσε επί εννέα έτη επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και αποτελεί μια από τις σπάνιες περιπτώσεις, που ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού έχει επιλεγεί μέσα από τις τάξεις του. Γνωστός στον τομέα της ενέργειας, ο Δρ Μπιρόλ προσχώρησε στον ΙΕΑ το 1995, όπου η πορεία του έκτοτε ήταν σταθερά επιτυχής και ανοδική, καθώς έως την εκλογή του στο «τιμόνι» του ΙΕΑ έχει διατελέσει Επικεφαλής Οικονομολόγος του Οργανισμού και Διευθυντής του τμήματος Διεθνών Ενεργειακών Οικονομικών.

Από αυτήν την θέση επέβλεπε και την κορυφαία ετήσια έκδοση «World Energy Outlook» του ΙΕΑ, η οποία αναγνωρίζεται ως η πιο αξιόπιστη πηγή της στρατηγικής ανάλυσης των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών.

Επιπλέον, είναι ιδρυτής και πρόεδρος του IEA Energy Business Council, το οποίο προωθεί τον διάλογο ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου της ενέργειας και τις κυβερνήσεις. Παράλληλα, προεδρεύει του  Energy Advisory Board του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, ενώ είναι μέλος του High-level Group για την Βιώσιμη Ενέργεια για Όλους υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Στο ξεκίνημα της καριέρας του, ο Δρ Μπιρόλ υπηρέτησε στη Γραμματεία του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) στη Βιέννη, μια εμπειρία που του πρόσφερε μια μοναδική προοπτική για τη σχέση παραγωγού – καταναλωτή. Έχει επίσης διατελέσει μέλος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την «Αειφόρο Ενέργεια για Όλους» και έχει ανακηρυχθεί από το περιοδικό Forbes, ως ένας από τους πλέον σημαντικούς ανθρώπους για την ενεργειακή σκηνή του κόσμου.

Το 2013 βραβεύθηκε με το Βραβείο της Eurelectric, της Ένωσης των Εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ηλεκτρισμού στην ΕΕ, «για την εξαιρετική του συμβολή στη βελτίωση της κατανόησης των ευκαιριών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος του ηλεκτρισμού», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Paul Bulteel, Πρεσβευτής Ηλεκτρισμού της Eurelectric.

Είναι επίσης επίτιμο μέλος εφ’ όρου ζωής, στο Club της δημοφιλούς τουρκικής ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατά Σαράι, της οποίας είναι ένθερμος οπαδός.