Κύπρος: Πρόταση Νορβηγικού Ενεργειακού Κολοσσού για Εγκατάσταση FSRU στον Βασιλικό

Κύπρος: Πρόταση Νορβηγικού Ενεργειακού Κολοσσού για Εγκατάσταση FSRU στον Βασιλικό
energia.gr
Σαβ, 4 Απριλίου 2020 - 16:03

Αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) υπέβαλε ο διεθνής -με έδρα τη Νορβηγία- κολοσσός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Hoegh LNG, με την οποία ζητά άδεια μαζί με τις κυπριακές VTTV και H4E GasFuel Ltd. Με την αίτηση αυτή ο νορβηγικός ενεργειακός κολοσσός επιθυμεί να φέρει άμεσα διαμορφωμένο πλοίο αποθήκευσης και αεριοποίησης στο Βασιλικό και να το διαθέτει στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" της Κύπρου και ο δημοσιογράφος Πέτρος Θεοχαρίδης, σε δημοσίευμα της περασμένης Πέμπτης, 2 Απριλίου, στην αίτηση γίνεται λόγος για δυνατότητα διάθεσης 250 εκατομμυρίων μετρικών κυβικών ποδών φυσικού αερίου την ημέρα.
 
Σχετική ανακοίνωση, εξάλλου, είχε εκδώσει από την 1η Απριλίου η μητρική Hoegh LNG Holdings Ltd, στην οποία αναφέρεται ότι υποβλήθηκε αίτηση για άδεια ιδιοκτησίας και εγκατάστασης υποδομής LNG, όπως την εκμετάλλευση της υποδομής αυτής στην Κύπρο. Το σχέδιο της εταιρείας είναι να εγκαταστήσει στην προβλήτα της VTTV στο Βασιλικό, μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU), «ως μια γρήγορη λύση για την απαιτούμενη αλλαγή καυσίμου, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές αερίων, μειώνοντας τους φόρους εκπομπών ρύπων της ΕΕ, επιτρέποντας εξοικονόμηση κόστους για τα καύσιμα και μειώνοντας την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας ανά κιλοβατώρα για τους τοπικούς καταναλωτές», γίνεται λόγος στην ανακοίνωση. 
«Το FSRU μπορεί να παραμείνει στη θέση του ως λύση γεφύρωσης ή για παρατεταμένη περίοδο εξυπηρέτησης διαφορετικών πελατών στην Κύπρο καθώς και τη διανομή και την παράδοση υγροποιημένου φυσικού αερίου σε άλλους πελάτες στη Μεσόγειο» όπως προστίθεται, σε σχέση με την υπό εξέλιξη λύση που προωθεί η Εταιρεία Υποδομών Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΤΥΦΑ). Επίσης, επεξηγείται ότι ο εκ Νορβηγίας κολοσσός συνεργάζεται για την αίτηση αυτή με την VTTV Vasiliko Ltd και την H4E GasFuel Ltd. Αν χορηγηθεί γρήγορα η άδεια, η εγκατάσταση μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2021. 
 
Να σημειωθεί ότι και οι δύο κυπριακές εταιρείες που συνεργάζονται είχαν και στο παρελθόν επιχειρησιακή ανάμειξη στις διαδικασίες έλευσης φυσικού αερίου. H VTTV είχε προτείνει αντί οι ειδικές εγκαταστάσεις υποδοχής του φυσικού αερίου που χρηματοδοτούνται με €101 εκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να γίνει τροποποίηση μέρους της δικής της προβλήτας στο Βασιλικό, ενώ ο ένας εκ των επικεφαλής της H4E GasFuel Ltd είχε προβεί σε καταγγελία της Κύπρου στην Ε.Ε. για τον διαγωνισμό επιλογής αναδόχου από τις ΔΕΦΑ - ΕΤΥΦΑ. Αιτήσεις για έλευση φυσικού αερίου έχουν υποβάλει (από τον Σεπτέμβριο 2019) και η ΕΤΥΦΑ για την κρατική διαδικασία έλευσης φυσικού αερίου μέσω πλωτής μονάδας, όπως και η Energean (Νοέμβριο 2019) για έλευση φυσικού αερίου από κοίτασμά της στην ιραηλινή ΑΟΖ. 
 
Οι δύο αιτήσεις θα εξεταστούν στο πλαίσιο και της εκφρασμένης πρόθεσης της Κυβέρνησης για ανακήρυξη της Κύπρου ως αναδυόμενης αγοράς υπέρ της ΕΤΥΦΑ, ενώ στο μικροσκόπιο θα μπει και η σκοπιμότητα για γρήγορη προσωρινή λύση, αφού οι ΔΕΦΑ - ΕΤΥΦΑ υπολογίζουν ότι θα είναι έτοιμες οι δικές τους εγκαταστάσεις πριν το τέλος του 2022.  Επίσης, όπως εξήγησε στον «Φ» αρμόδια πηγή, η αίτηση θα εξεταστεί και στη βάση άλλων παραμέτρων, όπως π.χ. αν μια γρήγορη ενδιάμεση λύση σαν αυτή θα πρέπει να γίνει μέσω διαγωνισμού.