Η Barclays, ο μεγαλύτερος χρηματοδότης ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη, έχει γίνει η πρώτη μεγάλη βρετανική τράπεζα που στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050, μετά από εκστρατεία πίεσης από μετόχους και ακτιβιστές. Η βρετανική τράπεζα δεσμεύθηκε επίσης να ευθυγραμμίσει όλες τις χρηματοδοτικές της δραστηριότητες με τη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία στοχεύει να διατηρήσει την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας τον αιώνα αυτό αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

 

Το διοικητικό συμβούλιο της Barclays θα θέσει το «φιλόδοξο» στόχο για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα 2050 σε ψηφοφορία στην ετήσια έκθεση στις 7 Μαΐου.

"Η ευθυγράμμιση του χαρτοφυλακίου μας θα ξεκινήσει με την ενέργεια και την ενέργεια και θα καλύψει όλους τους τομείς με την πάροδο του χρόνου ", τονίστηκε σε ανακοίνωση την Δευτέρα.

"Χαιρετίζουμε θερμά την επικαιροποιημένη κλιματική στρατηγική της Barclays, η οποία θεσπίζει ένα νέο φιλόδοξο σημείο αναφοράς για τον τομέα ", δήλωσε ο Mirza Baig, παγκόσμιος επικεφαλής διακυβέρνησης και διαχείριση της Aviva Investors. "Η προσοχή θα στραφεί τώρα στην πρακτική της τράπεζας μεταφράζει αυτή τη φιλοδοξία σε μια αξιόπιστη πορεία μετάβασης."

Ωστόσο, οι επικριτές της πρότασης δήλωσαν ότι είναι μια αποδυναμωμένη έκδοση μιας ξεχωριστής, πιο ισχυρής, ανάλυσης που βρίσκεται ήδη στο τραπέζι.

Η κίνηση έρχεται αφού η τράπεζα αντιμετώπισε εκτεταμένες επικρίσεις από τους επενδυτές για το ρόλο της, στη χρηματοδότηση παραγωγών ορυκτών καυσίμων. Τον Ιανουάριο, 11 μεγάλοι επενδυτές και πάνω από 100  μέτοχοι υπέβαλαν ψήφισμα καλώντας τη Barclays να σταματήσει τη χρηματοδότηση των εταιρειών χρηματοδότησης στον τομέα της ενέργειας, καθώς και των επιχειρήσεων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που δεν είναι ευθυγραμμισμένες με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.