Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Ατζέντα Μετά τον Κορωνοϊό

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Ατζέντα Μετά τον Κορωνοϊό
Των Milan Elkerbout, Christian Egenhofer, Jorge Nunez Ferrer, Mihnea Catuti, Irina Kustova, Βασιλείου Ρίζου*
Πεμ, 2 Απριλίου 2020 - 09:29

Η πολιτική κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να είναι η πρώτη προτεραιότητα της ΕΕ στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, παρά την κρίση του κορονοϊού, η επείγουσα ανάγκη για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής δεν έχει εξαφανιστεί. Η μετά τον κορονοϊό ανάκαμψη μπορεί να θέσει την διαδικασία απανθρακοποίησης της ΕΕ ξανά σε σωστή τροχιά -αφότου οι επενδύσεις σε χαμηλές εκπομπές ρύπων αναπόφευκτα θα υποστούν πλήγμα- αλλά οι προτάσεις για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ μπορούν επίσης να υποστηρίξουν τη γενικότερη οικονομική ανάκαμψη.

 

Θα είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα ανάκαμψης είναι συμβατά με τις προτεραιότητες για την κλιματική αλλαγή παγκοσμίως και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, έτσι ώστε τα λεφτά από προγράμματα στήριξης να ρέουν στις οικονομικές δραστηριότητες που έχουν μια θέση σε έναν κλιματικά ουδέτερο κόσμο.

Όσο περνάει ο καιρός, η επανεκκίνηση μπορεί στην πραγματικότητα να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την ΕΕ να ανταποκριθεί στην υπόσχεση της Πράσινης Συμφωνίας για οικονομικό εκσυγχρονισμό μαζί με τους στόχους του Παρισιού για απανθρακοποίηση.

Η περίοδος που έχουμε μέχρι την επανεκκίνηση, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη μιας νέας ατζέντας. Αυτές οι ιδέες δεν θα είναι per se εκτός, αλλά πάνε πιο μακριά από τις τρέχουσες λύσεις για την απανθρακοποίηση.

Αντί να περιστρέφεται γύρω-γύρω, η ΕΕ θα πρέπει να εστιάσει στις τεχνολογίες μετασχηματισμού και για παράδειγμα να επεκτείνει τις υποδομές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τα αποδοτικά κτήρια και να οδηγήσει τις αγορές να αυξήσουν τη ζήτηση για μια ουδέτερου κλίματος βιομηχανία.

* Το κείμενο του CEPS μπορείτε να το δείτε εδώ