"Η Ελλάδα έχει χωρικά ύδατα που εκτείνονται σε 12 ναυτικά μίλια και υφαλοκρηπίδα το βάθος 200 μέτρων ή το βάθος εκμετάλλευσης. Η Τουρκία έχει χωρικά ύδατα που στο Αιγαίο εκτείνονται σε 6 ναυτικά μίλια, ενώ στον Εύξεινο Πόντο και στην Μεσόγειο εκτείνονται σε 12 ναυτικά μίλια. Επίσης η Τουρκία έχει ανακηρύξει στην Μαύρη Θάλασσα ΑΟΖ, σε συμφωνία με την πρώην ΕΣΣΔ."

"Στις παραπάνω καταχωρήσεις περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι ισχυρισμοί, οι ορισμοί των οποίων εξάγονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία περιλαμβάνει μόνο τις πλήρεις και οριστικές περιγραφές: χωρική θάλασσα - η κυριαρχία ενός παράκτιου κράτους επεκτείνεται πέραν της χερσαίας επικράτειάς του και των εσωτερικών υδάτων σε μια παρακείμενη ζώνη θαλάσσης, που χαρακτηρίζεται ως χωρική θάλασσα στην UNCLOS (Μέρος II) · αυτή η κυριαρχία εκτείνεται στον εναέριο χώρο πάνω από τα χωρικά ύδατα καθώς και τα υποκείμενα του."

Όλα τα παραπάνω έχουν πολύ μικρή σημασία όταν εκφράζουν απόψεις αναλυτών που κατά περιόδους παρακολουθούμε στα ΜΜΕ. Αποκτούν όμως τεράστια σημασία όταν εκφράζουν την επίσημη πληροφόρηση της CIA. Αυτό σημαίνει ότι η επίσημη πληροφόρηση που δίνει η CIA λαμβάνει υπόψη την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), με ότι αυτό συνεπάγεται για τα χωρικά ύδατα της χώρας και την κήρυξη ΑΟΖ.

Σίγουρα δεν γνωρίζουμε τους πραγματικούς λόγους που οι Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν έπραξαν το αυτονόητο μετά την πλήρη υιοθέτηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) σε παγκόσμιο επίπεδο το 1994 για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στην κήρυξη ΑΟΖ. Γνωρίζουμε όμως πόσο ξεκάθαρα θα ήταν τα πράγματα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας εάν το είχαμε πράξει από τότε. Ο κατωτέρω χάρτης είναι ένα παράδειγμα που δείχνει τι θα είχε αποφύγει η χώρα μας στην περιοχή των Ιμίων εάν είχαμε κηρύξει ΑΟΖ και με πραγματικές συντεταγμένες μπορούμε να δούμε μέχρι που είναι το όριο της Ελληνικής ΑΟΖ στην συγκεκριμένη περιοχή εάν εφαρμόσουμε ακριβώς τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.  Όπως βλέπουμε στον χάρτη το όριο της Ελληνικής ΑΟΖ φτάνει μέχρι την γραμμή που ορίζουν τα σημεία Imia North East (με Γεωγραφικό Πλάτος 37.07 και Γεωγραφικό Μήκος 27.16) και Imia South (με Γεωγραφικό Πλάτος 37.04 και Γεωγραφικό Μήκος 27.15) και είναι εντελώς ξεκάθαρο ότι οι βραχονησίδες των Ιμίων βρίσκονται εντός της Ελληνικής ΑΟΖ. 

* Ο Σάββας Πούλος είναι Σύμβουλος Ενεργειακής Διπλωματίας & Ανάπτυξης Αγοράς Φυσικού Αερίου.