Η Βρετανική Drax Αποσύρει τις Μονάδες Άνθρακα από το Μίγμα Ηλεκτροπαραγωγής από τον Μάρτιο του 2021

Η Βρετανική Drax Αποσύρει τις Μονάδες Άνθρακα από το Μίγμα Ηλεκτροπαραγωγής από τον Μάρτιο του 2021
energia.gr
Πεμ, 27 Φεβρουαρίου 2020 - 15:47

Εκτός μίγματος ηλεκτροπαραγωγής θέτει τον άνθρακα, από τον Μάρτιο του 2021, η Drax, ο ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το χρονικό ορόσημο προηγείται κατά πολύ των εθνικών στόχων που έχουν τεθεί και αναφέρονται σε απόσυρση των μονάδων άνθρακα το 2025, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Οι τίτλοι τέλους σε μια 

πορεία που διήρκεσε σχεδόν 50 έτη, στην ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο τον άνθρακα, στο εργοστάσιο ισχύος 3.9 γιγαβάτ, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την επίτευξη του στόχου περί ανθρακικής ουδετερότητας έως το 2030, υπογραμμίζει στην ίδια ανακοίνωση της Drax.

«Η Drax σκοπεύει να μην χρησιμοποιεί άνθρακα μετά τον Μάρτιο του 2021, όμως οι δύο εναπομείνασες μονάδες της θα παραμείνουν σε διαθεσιμότητα έως τον Σεπτέμβριο του 2022, σε συμμόρφωση με τις υφιστάμενες συμφωνίες στα πλαίσια των μηχανισμών ισχύος».

Αξίζει να τονιστεί ότι κατά την τελευταία δεκαετία, τέσσερις από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής των 6 μονάδων, με παραγωγική ισχύ της τάξης των 645 μεγαβάτ, έχουν μετατραπεί σε 100% μονάδες με καύσιμο βιομάζα.

«Χρησιμοποιώντας βιώσιμη βιομάζα, εμείς έχουμε παίξει ένα σημαντικό ρόλο επιτρέποντας στο ηλεκτρικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου να κινηθεί ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα προς τον στόχο της απανθρακοποίησης», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Drax, Γουίλ Γκάρντινερ.