Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση που κατέθεσαν η πορτογαλική EDP Renovaveis και η γαλλική Engie, για να προχωρήσουν στην από κοινού ιδιοκτησία της κοινοπραξίας με την επωνυμία EDPR Offshore Espana.

Πιο συγκεκριμένα η κοινοπραξία EDPR Offshore Espana είναι θυγατρική της EDP, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη ότι η συναλλαγή δεν εγείρει ζητήματα ανταγωνισμού, λόγω της περιορισμένης επίδρασης που έχει στην αγορά.

Τον Ιανουάριο, οι Engie και EDPR ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας 50/50 που θα αναλάμβανε την ανάπτυξη πλωτών και θεμελιωμένων υπεράκτιων αιολικών έργων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το σχέδιο των δύο εταιρειών ήταν να συνενώσουν όλα τα βασικά στοιχεία ενεργητικού τους που αφορούν σε υπεράκτια αιολικά, υπό τη σκέπη της νέας εταιρικής οντότητας.

Ως εκ τούτου, το χαρτοφυλάκιο της κοινοπραξίας περιλαμβάνει περίπου 1.5 GW υπό κατασκευή ( ήτοι, τα αιολικά πάρκα Moray East (950 MW), Windfloat Atlantic (25 MW) και SeaMade (487 MW) και 3.7 GW σε φάση σχεδιασμού (ήτοι τα αιολικά πάρκα West (800-950 MW), Treport & Noirmoutier (992 MW), Leucate (30 MW), Mayflower (1,336 MW από τα οποία τα 804 MW έχουν πάρει τιμή από διαγωνισμό) και B&C Wind (400 MW).

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τον Μάιο του 2019, όταν οι δύο εταιρείες, Engie και Energias de Portugal υπέγραψαν το μνημόνιο κατανόησης για την κοινοπραξία, είχαν θέσει ως στόχο τα 5 -7 GW σε λειτουργία, ή υπό κατασκευή, και τα 5 – 10 GW υπό σχεδιασμό, έως το 2025.