Η Αμερικανική Παραγωγή Αιολικής Ενέργειας Υπερέβη την Υδροηλεκτρική το 2019

Η Αμερικανική Παραγωγή Αιολικής Ενέργειας Υπερέβη την Υδροηλεκτρική το 2019
energia.gr
Πεμ, 27 Φεβρουαρίου 2020 - 14:14

Το 2019, η ετήσια παραγωγή αιολικής ενέργειας των Η.Π.Α. υπερέβη την υδροηλεκτρική παραγωγή για πρώτη φορά, σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Ηλεκτρικής Ενέργειας της US Energy Information. Ο άνεμος αποτελεί πλέον την κορυφαία ανανεώσιμη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, θέση που προηγουμένως κατέχει η υδροηλεκτρική ενέργεια.

Η ετήσια παραγωγή αιολικής ενέργειας ανήλθε σε 300 εκατομμύρια μεγαβάτ (MWh) το 2019, υπερβαίνοντας την υδροηλεκτρική παραγωγή κατά 26 εκατομμύρια MWh. Η παραγωγή ανέμου αυξήθηκε σταθερά κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, εν μέρει επειδή επεκτάθηκε η πίστωση φόρου παραγωγής (PTC), η οποία οδήγησε σε προσθήκες αιολικής δυναμικότητας.

Η ετήσια υδροηλεκτρική παραγωγή κυμάνθηκε μεταξύ 250 εκατομμυρίων MWh και 320 εκατομμυρίων MWh κατά την τελευταία δεκαετία, αντανακλώντας σταθερή βάση δυναμικότητας και μεταβλητή ετήσια βροχόπτωση.

Οι ετήσιες μεταβολές στην υδροηλεκτρική παραγωγή οφείλονται κατά κύριο λόγο στις διακυμάνσεις των ετήσιων προτύπων κατακρημνίσεων και της απορροής των υδάτων. Αν και τα καιρικά πρότυπα επηρεάζουν επίσης την παραγωγή αιολικής ενέργειας σε διάφορες περιοχές, η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας υπήρξε η κυρίαρχη κινητήρια δύναμη των ετήσιων αλλαγών στην παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Είναι γνωστό ότι τόσο η υδροηλεκτρική όσο και η αιολική παραγωγή ακολουθούν εποχιακά σχέδια. Η υδροηλεκτρική παραγωγή είναι συνήθως μεγαλύτερη κατά την άνοιξη όταν η βροχόπτωση και η τήξη του χιονιού αυξάνουν την απορροή νερού. Τα εποχιακά σχέδια στην παραγωγή αιολικής ενέργειας ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή, αλλά η παραγωγή ανέμου είναι συνήθως μεγαλύτερη την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Οι προσθήκες δυναμικού αιολικής ενέργειας τείνουν να είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του έτους, πιθανότατα λόγω φορολογικών οφελών. Οι προσθήκες δυναμικού ανέμου ανήλθαν συνολικά σε 10 gigawatts το 2019 (3,8 GW που εγκαταστάθηκαν το τέταρτο τρίμηνο), καθιστώντας το 2019 το δεύτερο μεγαλύτερο έτος για προσθήκες αιολικής χωρητικότητας, το δεύτερο μόνο το 2012.

Από το τέλος του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν 103 GW αιολικής χωρητικότητας, το 77% των οποίων εγκαταστάθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν 80 GW υδροηλεκτρικής ισχύος, οι περισσότερες από τις οποίες λειτουργούν εδώ και αρκετές δεκαετίες. Μόνο 2 GW υδροηλεκτρικής δυναμικότητας έχουν προστεθεί την τελευταία δεκαετία και ορισμένες από αυτές τις προσθήκες περιλαμβάνουν τη μετατροπή παλαιότερων μη φουσκωμένων φραγμάτων.

Παρόλο που η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανέμου υπερέβη το σύνολο της εγκατεστημένης υδροηλεκτρικής ισχύος το 2016, δεν ήταν παρά μέχρι το 2019 ότι η παραγωγή αιολικής ενέργειας υπερέβη την υδροηλεκτρική παραγωγή.

Οι μέσοι ετήσιοι συντελεστές παραγωγικής ικανότητας του υδροηλεκτρικού στόλου από το 2009 έως το 2019 κυμάνθηκαν από 35% έως 43%. Οι μέσοι ετήσιοι συντελεστές παραγωγικής ικανότητας του αμερικανικού αιολικού στόλου ήταν χαμηλότεροι, κυμαινόμενοι από 28% έως 35%.

Οι συντελεστές χωρητικότητας είναι ο λόγος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από μια μονάδα παραγωγής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προς την ηλεκτρική ενέργεια που θα μπορούσε να παραχθεί με συνεχή λειτουργία πλήρους ισχύος κατά την ίδια περίοδο.