Έκρυθμη Κατάσταση σε Χίο και Λέσβο - Συγκρούσεις Κατοίκων και ΜΑΤ που Έφτασαν για την Περιφρούρηση της Κατασκευής των Νέων Κλειστών Δομών για τους Μετανάστες

Έκρυθμη Κατάσταση σε Χίο και Λέσβο - Συγκρούσεις Κατοίκων και ΜΑΤ που Έφτασαν για την Περιφρούρηση της Κατασκευής των Νέων Κλειστών Δομών για τους Μετανάστες
energia.gr
Τετ, 26 Φεβρουαρίου 2020 - 19:29

Έκρυθμη περιγράφεται η κατάσταση στη Λέσβο και στη Χίο όπου κάτοικοι και ΜΑΤ έχουν έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με αφορμή την κατασκευή νέων κλειστών δομών για τους μετανάστες και πρόσφυγες. Σύμφωνα με το in.gr, από την Τρίτη, πολλές είναι οι καταγγελίες για υπερβολική και αδικαιολόγητη βία από τη μεριά των ΜΑΤ.

 

Την Τετάρτη, τα επεισόδια ξεκίνησαν από νωρίς το μεσημέρι στην Καράβα και το Διαβολόρεμα.

Τελικά, οι πολίτες κατάφεραν να σταθούν στο έδαφός του με τα ΜΑΤ να αποχωρούν το απόγευμα. Η ένταση φαίνεται ότι έχει μεταφερθεί στους Μανταμαδιώτες.

Συλλήψεις στη Χίο

Την ίδια στιγμή, στη Χίο, πολίτες εισέβαλαν σε ξενοδοχείο όπου κατέλυαν άνδρες των ΜΑΤ που έχουμ μεταβεί στο νησί για την περιφρούρηση της κατασκευής των νέων δομών. Μία σύλληψη και 11 προσαγωγές έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την Αστυνομία. Σοκ προκαλεί το βίντεο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας και δείχνει κατοίκους στη Χίο να "μπουκάρουν" σε ξενοδοχείο όπου μένουν αστυνομικοί και να τους χτυπούν, ακόμη κι αν είναι ξαπλωμένοι στα κρεβάτια τους.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ συλληφθείς είναι ένας 27χρονος, που φέρεται ότι είχε ενεργή συμμετοχή στην επίθεση εναντίον των αστυνομικών, ενώ έχει τακτοποιηθεί ένα ακόμα άτομο και αναζητείται.

Κατά τη διάρκεια της εισβολής, σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί.

Σημειώνεται ότι άλλοι 43 αστυνομικοί αναφέρθηκαν από την ΕΛΑΣ ως τραυματίες στα επεισόδια στην Μυτιλήνη.

Λέσβος: Αποχωρούν τα ΜΑΤ από Καράβα και Διαβολόρεμα

Αναφορικά με τη Λέσβο, το in.gr αναφέρει ότι αποχώρησαν το απόγευμα από την περιοχή Διαβολόρεμα οι δυνάμεις της Αστυνομίας, ενώ κατά τις 18:00 και οι δυνάμεις από την περιοχή της Καράβας. Ας σημειωθεί, μάλιστα, ότι στυνομικοί που αποχωρούσαν από τα μέτωπα, κατευθυνόμενοι στην πόλη της Μυτιλήνης, δέχθηκαν επίθεση διαδηλωτών οι οποίοι τους υποχρέωσαν να μπουν σε στρατόπεδο της περιοχής Παγανή, όπου και παραμένουν αποκλεισμένοι.

Νωρίς το μεσημέρι μεγάλος αριθμός διαμαρτυρόμενων μέσα από δασικές οδούς, έφτασε στην περιοχή του Καβακλή, όπου βρίσκεται η υπό επίταξη περιοχή για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Την ίδια ώρα, αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ, ενώ βίντεο στα social media απεικονίζει διαδηλωτές να φέρουν τραύματα από σφαίρες αστυνομικών.

Καταγγελίες για φωτιά από χειροβομβίδες των ΜΑΤ

Καταγγελίες για πρόκληση φωτιάς στην περιοχή της Καράβας από χειροβομβίδες κρότου-λάμψης των αστυνομικών δυνάμεων, έχουν γίνει στη Λέσβο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έρχονται από την περιοχή της Καράβας και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικοινώνησαν με την ιστοσελίδα stonisi.gr, έχει ξεσπάσει φωτιά σε δασική έκταση που βρίσκεται κοντά στον δρόμο μετά από τις συνεχείς ρίψεις χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων που εκτόξευσαν άνδρες των ΜΑΤ.

Τρεις είναι οι εστίες της φωτιάς με την Πυροσβεστική να έχει επικεντρωθεί στην πρώτη που είναι και η μεγαλύτερη εστία.

Ζητά άμεση απόσυρση των ΜΑΤ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε αργά το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης. Ο κ. Μουτζούρης απηύθυνε έκκληση και παρότρυνση στην κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά είπε, για την άμεση απόσυρση των ΜΑΤ από το νησί.

Ο περιφερειάρχης ζήτησε για άλλη μία φορά να σταματήσουν πλήρως τα έργα κατασκευής των νέων κλειστών δομών στην Καράβα. Δεν είναι απίθανο μάλιστα να μεταβεί στην Αθήνα και το βράδυ της Τετάρτης για να συζητήσει με κυβερνητικά κλιμάκια. To «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης.