Συμφωνία με εταιρείες που δραστηριοποιούνται  στην ισπανική αγορά ηλιακής ενέργειας υπέγραψε η Total, με σκοπό την ανάπτυξη έργων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 2 γιγαβάτ στην Ιβηρική χώρα. Πιο συγκεκριμένα, οι συμφωνίες μεταξύ Total Solar International και Powertis και Solarbay Renewable Energy, θα επιτρέψουν στον προμηθευτή ενέργειας, να αποκτήσει πρόσβαση σε μία από τις πιο δυναμικές αγορές ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, με μοναδικό δυναμικό. στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

 

Η συμφωνία με την Powertis αφορά στην εγκαθίδρυση κοινοπραξίας, με την Total να διατηρεί το 65% και την Powertis το 35%, με  το αρχικό χαρτοφυλάκιο να απαρτίζεται από έργα ισχύος 800 μεγαβάτ, που βρλίσκονται στο στάδιο της κατασκευής. Ωστόσο, έχει τεθεί πρόβλεψη για περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της κοινοπραξίας και με άλλα έργα.

Σε ότι αφορά στην Solarbay, η Total υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση του 100% του χαρτοφυλακίου της που λειτουργεί έργα ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.2 γιγαβάτ. Τα έργα αυτά θα βρίσκονται στις επαρχίες της Ανδαλουσίας, της Αραγωνίας και της Καστίγια-Λα Μάντσα.

Τα πρώτα έργα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στα τέλη του 2020, με τα υπόλοιπα να προγραμματίζονται για το 2023. Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα  2021-2030, της Ισπανίας,  η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών έργων αναμένεται να αυξηθεί από τα 6 γιγαβάτ σήμερα, στα 40 έως το 2030.