Με κλιμάκωση των αντιποίνων εναντίον της Συρίας απείλησε τον πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ ο Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της απώλειας 13 Τούρκων στρατιωτών από πυρά του συριακού στρατού σε δύο διαδοχικά επεισόδια της τελευταίας εβδομάδας. «Δώσαμε τις απαραίτητες απαντήσεις στη συριακή πλευρά στο υψηλότερο επίπεδο. Ιδιαίτερα στην περιοχή Ιντλίμπ, πήραν αυτό που τους άξιζε.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό, θα συνεχίσουμε» τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Αγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η Δαμασκός θα καταβάλει «πολύ βαρύ τίμημα» και προανήγγειλε ότι θα ανακοινώσει λεπτομερές σχέδιο για τις τουρκικές αντιδράσεις σήμερα, Τετάρτη.

Στο πεδίο των συγκρούσεων, ο κυβερνητικός στρατός της Συρίας έθεσε χθες υπό τον πλήρη έλεγχό του τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο Μ5, ο οποίος ξεκινάει από την πόλη Ντέρα, στα νότια σύνορα της χώρας και φτάνει στο Χαλέπι, στον Βορρά, περνώντας από την πρωτεύουσα Δαμασκό και άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Χομς και η Χάμα. Ηταν η πρώτη φορά από το 2012 που οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες έχασαν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας οδικής αρτηρίας.

Ωστόσο, οι αντικαθεστωτικοί, που ενισχύονται και καθοδηγούνται από τον τουρκικό στρατό, δεν εννοούν να εγκαταλείψουν το τελευταίο μεγάλο οχυρό τους, την πόλη Ιντλίμπ και την ύπαιθρο που την περιβάλλει. Λίγο μετά την απώλεια ελέγχου του αυτοκινητοδρόμου, κατέρριψαν με ρουκέτα ελικόπτερο του συριακού στρατού κοντά στη Ναϊράμπ. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, οι αντάρτες πέρασαν στην αντεπίθεση και εκδίωξαν τον κυβερνητικό στρατό από την εν λόγω κωμόπολη.

Η πυράκτωση στο Ιντλίμπ έχει θέσει σε κίνδυνο τη συνεννόηση ανάμεσα στη Ρωσία, που υποστηρίζει τον Ασαντ, και την Τουρκία. Χθες το βράδυ αναμενόταν τηλεφωνική επικοινωνία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προς εξομάλυνση της κατάστασης. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι δεν προβλέπεται συνάντηση των δύο ηγετών στο προσεχές μέλλον και ζήτησε από την Τουρκία να εφαρμόσει τις υπάρχουσες συμφωνίες για το Ιντλίμπ ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις «τρομοκρατών» εναντίον των ρωσικών και συριακών δυνάμεων. Τέλος, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε, χθες, ότι ο αριθμός των εκτοπισθέντων από τις εστίες τους τις τελευταίες 10 εβδομάδες ξεπερνά κάθε προηγούμενο στα εννέα χρόνια του συριακού εμφυλίου πολέμου. Υπολογίζεται ότι περίπου 700.000 Σύροι εκτοπίστηκαν από τον Δεκέμβριο.

(Πηγές REUTERS, A.P.)

Αναδημοσίευση από Καθημερινή