Η BP έθεσε χθες Τετάρτη δια στόματος του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Bernard Looney, έναν από τους πιο φιλόδοξους στόχους του πετρελαϊκού τομέα για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα εξάλειψης ή έστω αντιστάθμισής των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται από την παραγωγική της δραστηριότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το 2050. 

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αναδιοργανώσει τις δραστηριότητές της προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των επενδυτών σε ικανοποιητικά μερίσματα.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Bernard Looney, τόνισε ότι "για να συμβαδίσουμε με τις ταχύτατα μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των πελατών αλλά και τις προσδοκίες της κοινωνίας, πρέπει να αλλάξουμε λειτουργική μας δομή” και πρόσθεσε ότι "είναι σαφές τόσο σε εμένα όσο και στους μετόχους μας, ότι προκειμένου η BP να διαδραματίσει τον ρόλο της και να εξυπηρετήσει τους στόχους μας, πρέπει να αλλάξει. Και θέλουμε να αλλάξει - αυτό είναι το σωστό για τον κόσμο αλλά και για την ίδια την εταιρεία”, πρόσθεσε ο Looney, που αντικατέστησε τον Bob Dudley στη θέση του CEO πριν από λίγο καιρό.

Η BP ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει δράση προκειμένου να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά το ήμισυ μέχρι το 2050, ενώ παράλληλα θα εγκαταστήσει εξοπλισμό παρακολούθησης στις μονάδες της επεξεργασίας πετρελαίου και αερίου έως το 2023 με στόχο να περιορίσει τις διαρροές μεθανίου κατά 50%. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τις επενδύσεις της σε δραστηριότητες πέραν του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα τερματίσει τη διαφημιστική προβολή της και να αξιοποιήσει τα ποσά που μέχρι τώρα δαπανούσε για τον σκοπό αυτό στην προώθηση πολιτικών μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Looney σημείωσε πάντως ότι η εταιρεία σκοπεύει να συνεχίσει να αυξάνει τις ταμειακές της ροές και τις διανομές μερισμάτων.

Η BP δεν είναι η μόνη εταιρεία του χώρου που προωθεί πρωτοβουλίες αντιστάθμισης του περιβαλλοντικούς της αποτυπώματος. Η Anglo-Dutch Shell έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα διαθέσει ποσό 300 εκατ. δολαρίων με στόχο τη φύτευση πάνω από 5 εκατ. δέντρων στην Ολλανδία και την Ισπανία αλλά και για αναδασώσεις στην Αυστραλία. Επιπλέον, η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει σε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.