Οι Μικρές Ανεμογεννήτριες στο Κάδρο της Αγοράς Ενέργειας - Εν Αναμονή της Απόφασης του ΥΠΕΝ

Οι Μικρές Ανεμογεννήτριες στο Κάδρο της Αγοράς Ενέργειας - Εν Αναμονή της Απόφασης του ΥΠΕΝ
energia.gr
Τετ, 5 Φεβρουαρίου 2020 - 16:30

Υπουργική απόφαση που αναμένεται κατά το αμέσως προσεχές διάστημα, θέτει τις βάσεις για τη συμμετοχή των μικρών ανεμογεννητριών. Η απόφαση που θα ρυθμίζει θέματα εγκατάστασης βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα εκδοθεί σύντομα, όπως αναφέρει σε απάντηση του στην Βουλή, με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου, ο Υφυπουργός, Γεράσιμος Θωμάς.

 

 

Στην εν λόγω απόφαση θα προβλέπεται ότι η εγκατάσταση των Μικρών Ανεμογεννητριών θα γίνεται, σε γήπεδα εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, εκτός ορίων οικισμών με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων, ή οικισμών προ του 1923, καθώς και σε δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με τα άρθρα 45 και 58 του ν.998/79, εντός οργανωμένων υποδοχέων βιομηχανικής δραστηριότητας και σε λιμένες.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει ο κ. Θωμάς, θα ζητηθεί συμπληρωματική γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τον καθορισμό της ανώτατης, ή και της κατώτατης επιτρεπόμενης τιμής προσφοράς για την ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών, της κατηγορίας των αιολικών σταθμών, με ισχύ μικρότερης από 60 kW, προκειμένου να συμπεριληφθούν στη σχετική Υπουργική Απόφαση.