Μάντζαρης, WWF, στην Κοζάνη: Η Ταχύτητα Απολιγνιτοποίησης Δεν επηρεάζει την Κατανομή των Χρημάτων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης

Μάντζαρης, WWF, στην Κοζάνη: Η Ταχύτητα Απολιγνιτοποίησης Δεν επηρεάζει την Κατανομή των Χρημάτων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης
energia.gr
Σαβ, 1 Φεβρουαρίου 2020 - 10:15

Εκδήλωση για την παρουσίαση αποτελεσμάτων του προγράμματος «Δίκαιη Μετάβαση στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη», πραγματοποίησε το WWF στο Αμφιθέατρο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη. Παρουσιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις για τη δίκαιη μετάβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και προοπτικές για την Ελλάδα, ο κ. Νίκος Μάντζαρης, Αναλυτής Πολιτικής του The Green Tank, ανέφερε ότι το ταμείο δίκαιης μετάβασης της Ε. Ε. είναι φτωχό, ενώ, όπως τόνισε, δεν υπάρχει διακριτό ταμείο και ο σκοπός του εντάχθηκε στο ταμείο εκσυγχρονισμού

Όπως, ωστόσο, αναφέρεται σε ρεπορτάζ των Ιωάννας Παπαδημητρίου και Φιλιώς Μπτούρη, για την ιστοσελίδα prlogos.gr της Κοζάνης, ο κ. Μάντζαρης τόνισε ότι τα κεφάλαια του ταμείου είναι τα πρώτα χρήματα βεβαίως που μπήκαν από την Ε.Ε. στη μετάβαση, γεγονός που αποτελεί μια σημαντική πολιτική πρόοδο. «Δόθηκαν και οι βάσεις για συμμαχία δημάρχων, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είδε την σημασία της για τους εργαζόμενους και η Ελλάδα μπήκε στο ραντάρ ευρωπαϊκής επιτροπής», τόνισε, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η Δυτική Μακεδονία είναι η τρίτη περιοχή που εντάχθηκε στην πλατφόρμα άνθρακα μέσα σε 41 χώρες για το πώς θα μετασχηματίσουν τις τοπικές κοινωνίες.

Η συμμαχία των δημάρχων δεν περιορίζεται μάλιστα μόνο στην Ευρώπη αλλά και τα δυτικά Βαλκάνια, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο με τη συνεργασία μεταξύ τους να καθίσταται αναγκαία ώστε να απαιτηθούν οι απαραίτητοι πόροι ώστε η μετάβαση να γίνει με δίκαιο τρόπο.

Ο μηχανισμός δίκαιης μετάβασης έχει τρεις πυλώνες. Ο στόχος είναι φιλόδοξος, να μαζευτούν 100 δις με μόχλευση. Τα 4, 8 δις ήταν όχι μόνο για τις 41 περιοχές με κάρβουνο, αλλά για όλες τις περιφέρειες που έχουν υποδομές με κάρβουνο, ακόμα και αν δεν γίνεται εξόρυξη, και σε τσιμεντάδικα.

Οι τρεις πυλώνες του μηχανισμού

1. Το ταμείο δίκαιης μετάβασης, το οποίο φιλοδοξεί να συγκεντρώσει 30-50 δις με μόχλευση με την Ε.Ε. να δίνει 7, 5 δις. Για κάθε ευρώ πρέπει να δίνονται 9,5-3 ευρώ από το ΕΣΠΑ και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο

2.Δάνεια και εγγυήσεις ιδιωτικών επενδύσεων με μόχλευση 45 δις ευρώ

3.Δάνεια ΕτΕ με μοχλεύσεις 25-30 δις

Το πιο σημαντικό για την εκταμίευση των χρημάτων είναι να υπάρχουν τοπικά σχέδια μετάβασης, τα οποία θα είναι σε αντιστοιχία με τους εθνικούς σχεδιασμούς για ενέργεια και κλίμα. Η κατανομή των πόρων για την χώρα μας είναι 254 εκ, κάτω του 4% συνολικά κι αν πετύχουμε το ανώτερο ποσό της μόχλευσης η επιτροπή εκτιμά ότι θα συγκεντρώσουμε 3, 75 δις.

Κριτήρια διανομής είναι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου βιομηχανικών περιοχών, οι θέσεις εργασίας στην εξόρυξη και στις βιομηχανικές περιοχές. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη σχετικά με τη σημασία της ταχύτητας της απολιγνιτοποίησης, το ίδιο μιλάμε για απεξάρτηση το 40 ή το 25, τόνισε ο κ. Μάντζαρης.

Όπως ανέφερε ο Αναλυτής Πολιτικής του The Green Tank της WWF, στην Πολωνία δόθηκε το μέγιστο δυνατό ποσό, καθώς είναι η μόνη χώρα που δεν υιοθετεί στόχους της Ε.Ε., η Γερμανία πήρε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό, Ρουμανία και Τσεχία μεγαλύτερα ποσά από την Ελλάδα, αν και δεν έχουν συμφωνήσει στην απανθρακοποίηση, και ακολουθεί η Γαλλία. Η κατανομή δεν είναι δίκαιη, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η εξάρτηση από το λιγνίτη και το κάρβουνο συνέχισε αλλά υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης.

Σαν σύνολο η απορροφητικότητα στη Δυτική Μακεδονία είναι κάτω του 19,5%, ποσοστό κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο, σημείωσε για να γίνει και η μόχλευση που απαιτείται.

Ιδιαίτερη σημασία έχει να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ περιφέρειας και δήμων, ένας διαρκής διάλογος όπως ανέφερε ο διευθυντής του ΑΗΣ Καρδιάς Αλέκος Σουμελίδης. Η άρνηση του διαλόγου των συνδικαλιστών είναι λάθος συνέχισε ο κ. Μάντζαρης. «Είμαστε αντίθετοι να πάει η Ελλάδα από το λιγνίτη στο φυσικό αέριο, να γίνει μετατροπή των υφιστάμενων υδροηλεκτρικών σε αντλησιοταμιευτικά, μετατροπή μονάδων ενέργειας σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με ώριμες τεχνολογίες για να μην δεσμευτούμε σε ορυκτό αέριο», κατέληξε ο αναλυτής της WWF.