Η NRG Έτοιμη να Παρέχει Υπηρεσίες Εκπροσώπησης ΑΠΕ και να Αξιοποιήσει τις Εγγυήσεις Προέλευσης

Η NRG Έτοιμη να Παρέχει Υπηρεσίες Εκπροσώπησης ΑΠΕ και να Αξιοποιήσει τις Εγγυήσεις Προέλευσης
energia.gr
Τετ, 29 Ιανουαρίου 2020 - 19:17

Η NRG είναι έτοιμη να προσφέρει στους παραγωγούς ΑΠΕ τις βέλτιστες υπηρεσίες ενόψει της λειτουργίας των νέων αγορών στην αγορά ηλεκτρισμού από φέτος, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Αναστάσιος Λωσταράκος, στην πρόσφατη ετήσια εκδήλωση του ΣΠΕΦ. Αρχικά, ο κ. Λωσταράκος ανέφερε πως οι όγκοι εμπορίας της NRG έφτασαν το 2019 τις 800 γιγαβατώρες με υψηλά επίπεδα κερδοφορίας. Παράλληλα, η εταιρεία συμμετέχει σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμπορίας ενέργειας, εκπομπών ρύπων και φυσικού αερίου, ενώ στην προμήθεια της μέσης τάσης, το ποσοστό της φτάνει πλέον κοντά στο 10%.

Όπως ανέφερε, "προετοιμαζόμαστε εδώ και καιρό για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο της αγοράς με στόχο τη στήριξη των ΑΠΕ βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Το σχήμα που προτείνουμε περιλαμβάνει τη διαχείριση και πώληση εγγυήσεων προέλευσης, την εκπροσώπηση στην τρέχουσα και τις μελλοντικές αγορές, καθώς επίσης και τις διμερείς συναλλαγές ενέργειας. Απευθυνόμενη προς όλους τους παραγωγούς, η NRG επιδιώκει να ενισχύσει την εγχώρια αγορά εγγυήσεων προέλευσης, η οποία είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία και είναι πολύ δυναμική στην Ευρώπη με πρωτοπόρες της σκανδιναβικές χώρες. Στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν μόλις 1,26 Twh το 2019, δηλαδή το 15% της παραγόμενης ενέργειας".

Ο κ. Λωσταράκος συνέχισε λέγοντας: "Έχουμε ήδη συμβολαιοποιήσει 200.000 μεγαβατώρες για το 2020 σε εγγυήσεις προέλευσης και προωθούμε την αξία τους στην αγορά σε όλους τους τομείς και προς τη λιανική. Από τον παραγωγό απαιτείται μόνο η εγγραφή του στο μητρώο και μπορεί να αξιοποιήσει την παραγωγή του έως και ένα έτος μετά".

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι από το Νοέμβριο, οι παραγωγοί με feed in premium συμμετέχουν στην αγορά ενώ μονάδες με ή χωρίς επιδότηση αναμένεται να εισέλθουν σε αυτήν. Τα ρίσκα της αγοράς που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι αρκετά και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι αγορές που θα πρέπει να συμμετάσχουν θα είναι περισσότερες και πιο απαιτητικές. Ο κίνδυνος της πρόβλεψης παραγωγής σε πραγματικούς χρόνους, ο κίνδυνος της εξισορρόπησης και μακροπρόθεσμα ο κίνδυνος της διαχείρισης συμφόρησης των ενεργειακών ζωνών και μείωσης ή αποκοπής φορτίου χρήζουν διαρκούς διαχείρισης από τον παραγωγό ΑΠΕ, όπως τόνισε.

"Τα παραπάνω χρειάζονται και μια σειρά από επενδύσεις από τον επενδυτή. Η διασφάλιση της επένδυσης και η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας απαιτεί τη συνεργασία με έναν έμπειρο συμμετέχοντα με υψηλή τεχνογνωσία στα μοντέλα πρόβλεψης. Η εμπειρία μας στα μοντέλα των αγορών και η επένδυση σε εξειδικευμένα πληροφοριακά συστήματα μπορούν να κάνουν τη μετάβαση όχι μόνο ομαλή, αλλά και ιδιαίτερα επικερδή. Τέλος, με τη λειτουργία του μοντέλου στόχου η θέση μας ως προμηθευτές και έμποροι μπορεί να οδηγήσει και σε σύναψη διμερών συμβολαίων ενισχύοντας την αξίας μας ως ΦΟΣΕ. Άρα το προϊόν των παραγωγών μπορεί να βρει βέλτιστη αξιοποίηση", κατέληξε.