Κ. Χατζηδάκης στο Athens Energy Dialogues: Η Ατζέντα του ΥΠΕΝ σε Διαρθρωτικές Αλλαγές, Αποκρατικοποιήσεις και "Πράσινες" Δράσεις για το 2020

Κ. Χατζηδάκης στο Athens Energy Dialogues: Η Ατζέντα του ΥΠΕΝ σε Διαρθρωτικές Αλλαγές, Αποκρατικοποιήσεις και Πράσινες Δράσεις για το 2020
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 24 Ιανουαρίου 2020 - 07:30

Mε τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων του πολιτικού και ενεργειακού τομέα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, άνοιξε η αυλαία του συνεδρίου Athens Energy Dialogues. Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης και τις βασικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο υπουργός ανέφερε πως ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ επικεντρώνεται σε διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις, πράσινες δράσεις σε συνδυασμό με μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική

ενώ, σε ό,τι αφορά στο μέτωπο των αποκρατικοποίησεων, τόνισε ότι η βαρύτητα του χαρτοφυλακίου του υπουργείου του καθίσταται εμφανής, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των αποκρατικοποίησεων αφορούν στις αρμοδιότητές του. Πρόσθεσε δε, ότι αυτές θα προχωρήσουν όπως έχουν σχεδιαστεί και αποφασιστεί.

Ο κ. Χατζηδάκης, μίλησε, ακόμη, για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την έναρξη του target model.

«Με τα μέτρα που πήραμε για τη ΔΕΗ, καταφέραμε να πετύχουμε την ανάκαμψη της εταιρείας, ενώ με το νομοσχέδιο του Δεκεμβρίου, με το οποίο καταργήσαμε τη μονιμότητα νεοεισερχομένων και στελεχών, της δίνουμε τη δυνατότητα να προσαρμοστεί ταχύτατα στα νέα δεδομένα”, δήλωσε χαρακτηριστικά για το κεφάλαιο ΔΕΗ», υπογράμμισε ο ίδιος και ανέφερε πως στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα ανακοινωθούν νέες συμφωνίες για συμπράξεις της Επιχείρησης με ιδιώτες επενδυτές.

Σε ότι αφορά στον ΔΕΔΔΗΕ, επισήμανε πως βασική προτεραιότητα του ΥΠΕΝ είναι να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή του, γεγονός που, όπως είπε θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό του Διαχειριστή. Ο κ. Χατζηδάκης εστίασε, ιδιαίτερα στο οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Διαχειριστής ως προς την κατάσταση του δικτύου διανομής, με τις συνολικές ετήσιες επενδύσεις να υπολείπονται σημαντικά των αναγκών ως προς την συντήρηση και ανάπτυξη του δικτύου.

«Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα θέματα της διακοψιμότητας, τον μεταβατικό μηχανισμό ευελιξίας και το μόνιμο μηχανισμό επάρκειας ισχύος, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, για να προσθέσει πως τα αμέσως επόμενα βήματα του υπουργείου για το 2020, θα είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός από τον ευρισκόμενο, ήδη, σε εξέλιξη διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Όσον αφορά στο καυτό ζήτημα της ΛΑΡΚΟ, ο υπουργός είπε πως στο σχεδιασμό του ΥΠΕΝ είναι η προώθηση μιας λύσης, στον άξονα των κατευθύνσεων που έχει θέσει η ΕΕ, με έναν ενιαίο επενδυτή που θα αναλάβει την επιχείρηση δίχως τα οικονομικά βάρη της, κατά τρόπον ώστε να μπορεί να φέρει σε πέρας τα σχέδια του. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, η ΛΑΡΚΟ αποτελεί προβληματική εταιρεία εδώ και 35 χρόνια και προς αυτή την κατεύθυνση επιλέγεται μια λύση που διαμορφώνει όρους για μια βιώσιμη προοπτική της.

Ο κ. υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην ενεργειακή ατζέντα του ΥΠΕΝ αναφορικά με τις «πράσινες» δράσεις, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ).

Μεταξύ αυτών, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε τις επενδύσεις των άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030, τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του δείκτη εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης, την απολιγνιτοποίηση, μέσω της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023, με ορισμένες εξαιρέσεις, το σχέδιο δίκαιης μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές, την ολοκλήρωση της διασύνδεση της Κρήτης έως το 2023 και για όλες τις Κυκλάδες έως το 2024, για τις οποίες είπε πως είναι ιδιαίτερης σημασίας, δεδομένου ότι κάθε χρόνο το ύψος των ΥΚΩ ανέρχεται στα 700-800 εκατομμύρια ευρώ, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με το συνολικό σχέδιο να παρουσιάζεται εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους και τη δραστική απλοποίηση και επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για έργα ανανεώσιμης ενέργειας.

Ακόμη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε σε ένα ακόμη άξονα πολιτικής του ΥΠΕΝ, που αφορά στην εφαρμογή μιας πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής, με αποκορύφωμα την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastΜed.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρώτο στάδιο της μελέτης σκοπιμότητας, ενώ, υπογράμμισε πως η υπογραφή της συμφωνίας δεν ήταν μόνο πολιτικού χαρακτήρα, αλλά αποτελεί την “θεμέλια λίθο” για ανάλογες κινήσεις και εξελίξεις σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Επίσης, αναφορικά με τα διεθνή έργα, ανέφερε πως η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, ενώ ανάλογης βαρύτητας και σημασίας χαρακτήρισε το έργο του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο, τόνισε, απολαμβάνει τόσο της στήριξης των ΗΠΑ, όσο και εκείνης της Βουλγαρίας. Πρόκειται, είπε, για ένα έργο που με την ολοκλήρωσή του, θα αποτελέσει μια νέα πύλη εισόδου LNG για την Ελλάδα και για τις γειτονικές χώρες.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην πολιτική του υπουργείου για τους υδρογονάνθρακες, ενώ, καυτηρίασε την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΝΑ Μεσόγειο.

Από την πλευρά του, σε πάνελ με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων των πρώην υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και Γιάννη Μανιάτη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, δήλωσε, τόνισε ότι η Ουάσιγκτον έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον θετικό και σταθεροποιητικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις και σημείωσε την στρατηγικής σημασίας θέση της χώρας μας στην περιοχή.

Ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε τη θερμή στήριξη των ΗΠΑ στη συνεργασία Ελλάδας -Κύπρου- Ισραήλ για τον αγωγό EastΜed, που χαρακτήρισε ως ένα μακρόπνοο εγχείρημα, προσαρμοσμένο στην ενεργειακή στρατηγική των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο.

Επίσης, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο, όπως είπε, των αμερικανικών εταιρειών στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, και προέβλεψε ότι θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα με επενδύσεις από εταιρείες όπως η GE που θα διευρύνει την παρουσία της στη χώρα.