Περί τα 6 GW υπολογίζεται η συσσωρευμένη εγκατεστημένη ισχύς σε ηλιακούς σταθμούς της Τουρκίας, περιλαμβανομένης και εκείνης το περασμένο έτος, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε ο εγχώριος διαχειριστής του δικτύου TEIAS. 

Εκ της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος, τα 5,826 MW συνιστούν τα μη «αδειοδοτημένα» ηλιακά συστήματα – εγκαταστάσεις με ισχύ μικρότερη του 1 MW. Τα αδειοδοτημένα έργα που έχουν περάσει μέσω της διαδικασίας των διαγωνισμών αποτελούν τα 169.7 MW. Σε ό,τι αφορά την απόδοση της εν λόγω μορφής ενέργειας, το μερίδιο των φωτοβολταϊκών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται σε 6,5%, όταν στο τέλος της χρονιάς, το «κοντέρ» κατέγραψε 91.26 GW.

Σύμφωνα πάντα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα νέα έργα που αναπτύχθηκαν εντός του 2019 έφτασαν τα 923 MW, εν συγκρίσει με τα 2.4 GW το 2018. Μιλώντας στο pv-magazine, ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Icarus Energy, ανέφερε ότι περίπου 350 MW από τις ετήσιες προσθήκες αφορούν σε μη αδειοδοτημένα έργα τα οποία λαμβάνουν παρατάσεις στις προθεσμίες σύνδεσης στο δίκτυο.

Ο ίδιος εκτιμά πως το τρέχον έτος, τα νέα έργα θα κινηθούν από τα 850 μέχρι τα 1150 MW, ενώ πρόσθεσε πως η τουρκική αγορά ηλιακής ενέργειας θα πρέπει να αναπτυχθεί τουλάχιστον κατά 1 GW ετησίως, στην επόμενη δεκαετία.

Επιπρόσθετα, τα φωτοβολταϊκά στέγης θα αποτελέσουν τον βασικό συντελεστή ανάπτυξης της ηλιακής αγοράς για φέτος, σύμφωνα με τον σύμβουλο ενέργειας. Αυτό, ως συνέπεια των νέων κανόνων για την αποκεντρωμένη παραγωγή που εισήχθησαν πέρυσι. Τέλος, σε έκθεσή της τον Οκτώβριο, η τουρκική ένωση φωτοβολταϊκών σημειώνει πως η χώρα θα μπορούσε να φτάσει τα 30 GW έως το 2030.