Τους Ευρωπαίους κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα (16/1), δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της, η Τεχεράνη, υποστηρίζοντας ότι θυσιάζουν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στον βωμό των οικονομικών συμφερόντων, ενώ την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του Ιράν επέμενε πως η χώρα του τάσσεται υπέρ του διαλόγου και κατά του πολέμου.

 

Παρίσι, Λονδίνο και Βερολίνο «πούλησαν τα απομεινάρια (της συμφωνίας) για να αποφύγουν την επιβολή νέων δασμών από τον (Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ)» έγραψε χαρακτηριστικά ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο Twitter. Λίγο νωρίτερα, ο Ιρανός υπουργός εξωτερικών είχε αναρτήσει στον λογαριασμό του ένα άρθρο της «Washington Post», το οποίο ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ απείλησε μυστικά τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες ότι θα επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα που παράγουν, αν δεν θέσουν σε εφαρμογή τον μηχανισμό επιλύσεως διαφορών που προβλέπεται στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Επικαλούμενη ευρωπαϊκές πηγές η «Washington Post» έγραψε ότι μία από αυτές χαρακτήρισε «εκβιασμό» την «μυστική απειλή» που διατύπωσε προσφάτως η κυβέρνηση Τραμπ. «Δεν θα έχει αποτελέσματα, φίλοι μου» σχολίασε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στον μηχανισμό επιλύσεως διαφορών. «Απλώς θα ανοίξει την όρεξη» του Αμερικανού Προέδρου, πρόσθεσε. «Αν θέλετε να πουλήσετε την ακεραιότητά σας, κάντε το. Αλλά μην το καλλωπίζετε επικαλούμενοι μεγάλες ηθικές ή νομικές αξίες» τόνισε ο Ζαρίφ.  

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «ειλικρινείς» τις συζητήσεις που είχε με τον Ζαρίφ στο Νέο Δελχί, οι οποίες αποσκοπούσαν στην άσκηση πιέσεως στην Τεχεράνη για την διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Ο μετριοπαθής Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ρωχανί, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το Ιράν εμπλουτίζει τώρα περισσότερο ουράνιο από αυτό που εμπλούτιζε προτού συνάψει την συμφωνία με τις διεθνείς δυνάμεις το 2015. Εμπλουτίζουμε περισσότερο ουράνιο από (αυτό που εμπλουτίζαμε) προτού καταλήξουμε στην συμφωνία. […] «Οι πιέσεις στο Ιράν έχουν αυξηθεί, αλλά συνεχίζουμε να προοδεύουμε» σημείωσε ο Ρωχανί. Ο Ιρανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τα πυραυλικά πλήγματα της Τεχεράνης σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ σε αντίποινα για τον φόνο του Σουλεϊμανί. «Η κυβέρνηση εργάζεται καθημερινά για να αποτρέψει μια στρατιωτική αντιπαράθεση ή τον πόλεμο» σημείωσε ο Ρωχανί, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο «αυτό αποτελεί μια καθημερινή ανησυχία».