Η αεροπορική Air France-KLM υπέβαλε πρόταση για εξαγορά ποσοστού 49% της Malaysia Airlines, ενώ και η Japan Airlines εξετάζει την αγορά 25%, σύμφωνα με το Reuters. Παράλληλα ο όμιλος AirAsia της Μαλαισίας και η Malindo Air, ο Μαλαισιανός βραχίονας της εταιρείας Lion Air της Ινδονησίας, είναι μεταξύ των άλλων εταιρειών που έχουν υποβάλει προτάσεις για τις προβληματικές Μαλαισιανές Αερογραμμές, σύμφωνα με πρακτορεία ειδήσεων της ευρύτερης περιοχής.

 

"Οι προσφορές από τους ξένους μεταφορείς είναι πιο ολοκληρωμένες και στρατηγικές, καθώς και οι δύο σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τη στρατηγική θέση της Μαλαισίας για τις επιχειρήσεις τους", ανέφερε μία από τις πηγές στο Reuters.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας αναζητά έναν στρατηγικό εταίρο για την εθνική της αεροπορική εταιρεία, η οποία έχει αγωνιστεί να ανακάμψει από δύο τραγωδίες - τη μυστηριώδη εξαφάνιση της πτήσης MH370 και την κατάρριψη της πτήσης MH17 στην ανατολική Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι το 2014, ο αερoμεταφορέας έλαβε στήριξη από το κρατικό επενδυτικό ταμείο Khazanah Nasional, το οποίο κατέβαλε το ποσό των 1,4 δισ. δολαρίων (345 εκατ. Δολάρια ΗΠΑ) για το 30% των μετοχών που δεν είχε ήδη.

Ο Πρωθυπουργός της Μαλαισίας Mahathir Mohamad δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελήφθησαν πέντε προτάσεις στο πλαίσιο αναθεώρησης που άρχισε πέρυσι αλλά αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες.

Η Malaysia Airlines υπέγραψε πέρυσι συμφωνία συνεργασίας με την JAL, η οποία καλύπτει πτήσεις μεταξύ της Μαλαισίας και της Ιαπωνίας,για την οποία η ιαπωνική αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι θα μπορούσε να επεκταθεί στο μέλλον για να καλύψει τις πτήσεις από κσι προς τις ΗΠΑ.