Έρχονται οι Αμερικανοί στην Ενέργεια- Η Μεγαλύτερη Αιολική Εταιρεία των ΗΠΑ Ενδιαφέρεται για Επενδύσεις στην Ελλάδα

Έρχονται οι Αμερικανοί στην Ενέργεια- Η Μεγαλύτερη Αιολική Εταιρεία των ΗΠΑ Ενδιαφέρεται για Επενδύσεις στην Ελλάδα
energia.gr
Τρι, 14 Ιανουαρίου 2020 - 19:57

Η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ είχε, ως φαίνεται απτό αποτέλεσμα στον τομέα των επενδύσεων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Invenergy, μία από τις έξι μεγαλύτερες διαχειρίστριες αιολικών πάρκων στη χώρα και ο μεγαλύτερος παραγωγός αιολικών έργων στην Βόρεια Αμερική, σχεδιάζει να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα, με σκοπό να επενδύσει στην ελληνική αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η Invenergy, διατηρεί σημαντική παρουσία εκτός από τις ΗΠΑ, στο Μεξικό, την Λατινική Αμερική, την Ιαπωνία, την Βρετανία και την Πολωνία και όπως αναγράφει στην ιστοσελίδα της έχει αναπτύξει 150 έργα, συνολικής ισχύος 24.100 MW, που είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης 4,77 εκατ. σπιτιών.

Η αμερικανική εταιρεία με έδρα το Σικάγο, που απασχολεί 950 εργαζόμενους, ανά τον πλανήτη, κατέχει χαρτοφυλάκιο από αιολικά, φωτοβολταϊκά, καθώς και μονάδες φυσικού αερίου και αποθήκευσης ενέργειας.

Το ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας, είχε προαναγγείλει, δίχως να την κατονομάσει, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Είναι χαρακτηριστικό της μυστικότητας των προετοιμασιών της αμερικανικής εταιρείας εν όψει της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δραστηριοποίησή της στη χώρα μας, το γεγονός ότι στελέχη της έχουν επισκεφθεί την Αθήνα, από το 2018,  για επαφές με κυβερνητικά στελέχη, ενώ μετά τις τελευταίες εκλογές, συμμετείχαν στις συναντήσεις που είχε με επενδυτές στην Νέα Υόρκη, τόσο τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο και προ ημερών, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Ανάπτυξης.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι η Invenergy ιδρύθηκε το 2001 μετά την εξαγορά της SkyGen Energy από την Calpine Corporation.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση πεπραγμένων της εταιρείας για το 2018, η χρονιά έκλεισε με ένα χαρτοφυλάκιο έργων, σε λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος 21.788 MW, με αύξηση ύψους 25% από το 2017.