Την 1η Απριλίου 2021 θα πέσει η αυλαία για το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 580 μεγαβάτ στην Χάβρη της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας. Το κλείσιμο της μονάδας παραγωγής ηλεκτροπαραγωγής εντάσσεται στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου να αποσύρει τις μονάδες άνθρακα, συνολικής ισχύος 3.000 μεγαβάτ

έως τα τέλη του 2022, προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους που έχουν τεθεί για περιορισμό των εκπομπών CO2 στον τομέα της ενέργειας, με την παράλληλη προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών.

Το εργοστάσιο της Χάβρης λειτουργεί υπό τη σκέπη της κρατικής EDF και αποτελεί μία από τις πέντε εναπομείνασες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που καίνε άνθρακα, στην Γαλλία, εκ των οποίων οι δύο  ανήκουν στο σταθμό Cordemais και διαθέτουν ισχύ 580 μεγαβάτ εκάστη.

Όπως θέλουν καλά ενημερωμένες πηγές στο Παρίσι, που επικαλείται το  πρακτορείο Reuters, οι υπό απόσυρση σταθμοί είναι πιθανό να μετατραπούν σε μονάδες καύσης βιομάζας αντί άνθρακα, γεγονός που θα επέτρεπε να συνεχίσουν την λειτουργία τους και μετά το 2022, με κυβερνητική έγκριση.

Οι έτερες δύο μονάδες, Emile Huchet 6 και Provence 5, με συνδυασμένη εγκατεστημένη ισχύ 1,200 μεγαβάτ, ανήκουν στην ενεργειακή εταιρεία EPH που τις είχε αποκτήσει υπό μορφή εξαγοράς, από την γερμανική επιχείρηση κοινής ωφελείας, Uniper. 

Εν τω μεταξύ, η πυρηνική παραγωγή στην Γαλλία υποχώρησε, το περασμένο έτος σε χαμηλά τριετίας, φτάνοντας τις 379,5 τεραβατώρες. Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, η παραγωγή από πυρηνικές μονάδες έπεσε κατά 15,2% τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, στην γειτονική Γερμανία, η RWE είναι πιθανό να λάβει αποζημίωση μέχρι και 2 δισ. ευρώ ώστε να τερματίσει τη λειτουργία της παραγωγής της με λιγνίτη, όπως προβλέπει η συμφωνία της με το Βερολίνο, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του εγχώριου Τύπου.

Σύμφωνα με αυτά, το μεγαλύτερο μέρος της αποζημίωσης πρόκειται να κατευθυνθεί σε αποζημιώσεις προς τους εργαζόμενους οι οποίοι θα χάσουν τις θέσεις τους.