Η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο ήταν χθες, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, η πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σαράγεβο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την ιστοσελίδα AirVisual, η οποία συλλέγει στοιχεία για την ποιότητα του αέρα από σταθμούς παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο.

Ο δείκτης ποιότητας του αέρα του Σαράγεβο (AQI) ήταν 405, θέτοντας την πρωτεύουσα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης στην κατηγορία των πόλεων, των οποίων ο αέρας ήταν επικίνδυνος για τους ανθρώπους. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα AirVisual, στο Σαράγεβο υπάρχει τεράστια συγκέντρωση μικροσωματιδίων σκόνης, 375 μικρογραμμάρια ανά τετραγωγικό μέτρο. 

Τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης οδήγησαν τις αρχές να λάβουν μέτρα για την προστασία του πληθυσμού. Ο δήμος του Σαράγεβο εξέδωσε προειδοποίηση, προτρέποντας τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Επίσης, οι κάτοικοι της πόλης καλούνται να μην ανοίγουν τα παράθυρα των σπιτιών τους και στην περίπτωση που είναι υποχρεωτική η μετακίνησή τους να φορούν μάσκα.

Η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία οχημάτων στο κέντρο της πόλης με κινητήρες Euro 3 και χαμηλότερου επιπέδου. Οι μετεωρολόγοι τονίζουν ότι η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει την επόμενη εβδομάδα, καθώς προβλέπεται αλλαγή του καιρού.