Λειτουργεί από τις αρχές του έτους ο πρώτος αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει την Φινλανδία με την Εσθονία, κάτι που τερματίζει την απομόνωση της πρώτης από την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και συμβάλλει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή αυτή της Γηραιάς ηπείρου.

Πρόκειται για τον αγωγό Balticconnector που «όχι μόνο συνδέει τις δύο αγορές, αλλά παρέχει περισσότερες επιλογές για το ενεργειακό σύστημα της Βαλτικής συνολικά. Αυτό το έργο είναι μια σαφής έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και διαμορφώνει όρους για προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια για τους πολίτες μας», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Ο αγωγός συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PSI) και έλαβε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη», προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι προκαταρκτικές μελέτες και οι αρχικές εργασίες. Η συνολική χρηματοδότηση που ανήλθε στα 187,5 εκατ. ευρώ και ενεκρίθη τον Αύγουστο του 2016, κάλυψε το 75% του κόστους κατασκευής.

Από το συνολικό μήκος του αγωγού, 21 χιλιόμετρα διασχίζουν το έδαφος της Φινλανδίας, ένα τμήμα των 77 χιλιομέτρων είναι υποβρύχιο, ενώ άλλα 54 χιλιόμετρα διασχίζουν το έδαφος της Εσθονίας. Ο αγωγός έχει συνολικό μήκος 152 χιλιομέτρων, είναι αντίστροφης ροής, τουτέστιν, επιτρέπει τη ροή φυσικού αερίου και προς τις δύο κατευθύνσεις, ενώ η μεταφορική δυναμικότητά του ανέρχεται στα 7,2 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως.