Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν σαφές «σήμα» στήριξης της Κύπρου και της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας. Μιλώντας γύρω στις 02:20 τα ξημερώματα της Παρασκευής, λίγο μετά την ολοκλήρωση του δείπνου, την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου: «Εκφράσαμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο και την Ελλάδα».

Νωρίτερα χθες σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και έλαβε, την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία αποτυπώθηκε και στα Συμπεράσματα που θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά το πέρας της Συνόδου.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, που θεωρούν ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη», τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Η ανακοίνωση της ΕΕ εκφράζει επίσης ρητώς την «αλληλεγγύη» της στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που ανησυχούν ότι η Τουρκία προσπαθεί να προβάλλει αξιώσεις σε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία εκτιμάται πως βρίσκονται στον βυθό των περιοχών που εποφθαλμιά.