Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης: Άκυρο το Μνημόνιο της Τουρκίας με την Κυβέρνηση της Τρίπολης

Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης: Άκυρο το Μνημόνιο της Τουρκίας με την Κυβέρνηση της Τρίπολης
energia.gr
Πεμ, 12 Δεκεμβρίου 2019 - 19:14

Ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια επανέλαβε σε όλους του τόνους πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση στη Λιβύη δεν έχει το δικαίωμα υπογραφής ανάλογων συμφωνιών, ενώ τόνισε πως η Βουλή της χώρας απορρίπτει τη συμφωνία, όπως και οι ένοπλες δυνάμεις.

Όπως σημείωσε η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει απορριφθεί, καθώς δεν έχει πάρει δύο φορές ψήφο εμπιστοσύνης από Βουλή της χώρας και δεν έχει ορκιστεί νόμιμα όπως προβλέπεται ενώπιον της Βουλής των αντιπροσώπων. “Θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθήσει να παρέμβει στα εσωτερικά της χώρας” ανέφερε χαρακτηριστικά.

'Οπως επισήμανε ο ίδιος στη συνάντηση επιδόθηκε μία γραπτή επιστολή και ζητήθηκε να παρουσιαστεί στους βουλευτές “για να ενημερωθούν για τη στάση του φίλου γείτονα λιβυκού λαού”. Για μα προσθέσει “εμείς θα είμαστε μια ομάδα για να ακυρώσουμε αυτή τη συμφωνία βάση των διατάξεων του διεθνούς δικαίου”. Παράλληλα σημείωσε πως “επιβεβαιώσαμε την επιθυμίας μας να ξεκινήσουμε τη θαλάσσια και αεροπορική σύνδεση και απευθύνουμε πρόσκληση προς τις ελληνικές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στη Λιβύη”

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Ν.Δενδιας τόνισε:

«Θα ήθελα κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Τασούλα, για την πρόσκλησή του να βρίσκομαι σήμερα εδώ.

Όπως, θέλω να ευχαριστήσω και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελληνο-λιβυκής Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων, κ. Άγγελο Συρίγο, για την εδώ παρουσία του.

Θα ήθελα, όμως, κυρίως να ευχαριστήσω τον κ. Aguila Saleh, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού της, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο για την επίσκεψή του στην Αθήνα και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όσο και για την ενημέρωση, την αναλυτική ενημέρωση της οποίας τύχαμε.

Χαίρομαι για την τοποθέτησή του, για την τοποθέτηση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, σύμφωνα με την οποία, τα memoranda τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης της Τρίπολης είναι άκυρα και κενά περιεχομένου, είναι ανεφάρμοστα και θέτουν σε αστάθεια την περιοχή. Απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θέλω, επίσης, να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Salamé και αυτό το δηλώσαμε στον κ. Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως του δηλώσαμε και την  ετοιμότητα μας σαν ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης και της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου στη Λιβύη.