Η Αγκυρα παραμένει σταθερή στο δρόμο των προκλήσεων επιχειρώντας να επιβάλλει τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η τουρκική κυβέρνηση κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση κατέθεσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις συντεταγμένες των θαλάσσιων συνόρων με τη Λιβύη, στο πλαίσιο της πρόσφατης διμερούς συμφωνίας. Πρόκειται, για επίσημο έγγραφο της γειτονικής χώρας, στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά τα θαλάσσια σημεία

εντός των οποίων καθορίζονται οι θαλάσσιες ζώνες Τουρκίας και Λιβύης.

Την ίδια ώρα, βέβαια, εντείνεται η διπλωματική προσπάθεια της Αθήνας για τη διεθνή καταδίκη της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση μίας ρητής δήλωσης εκ μέρους των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς την κατεύθυνση της αποδοκιμασίας των τουρκικών ενεργειών στη θάλασσα της Μεσογείου.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να θέσει εκ νέου το ζήτημα των κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας, εφόσον συνεχίσει να «μην σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Οπως διαφάνηκε πάντως και από το πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύναται να υπολογίζει στην «ισχυρή στήριξη» μιας σειράς κρατών, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Κύπρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν σήμερα απόγευμα και θα ολοκληρωθούν αύριο το μεσημέρι.

Οπως αναφλερει το Reuters, το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής προβλέπει την απόρριψη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, η οποία χαρακτηρίζεται ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας και της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα, αντίκειται στα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν ευθυγραμμίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας» αναφέρεται, χαρακτηριστικά. Και προστίθεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο, σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας».

Στο μεταξύ, στην Αθήνα αναμένεται σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Άισα, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κώστα Τασούλα, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει καταψηφίσει τη συμφωνία με την Τουρκία, αποστέλλοντας μάλιστα και σχετική επιστολή στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ.

Άλλωστε, η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, με τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, να ελέγχει το Κοινοβούλιο και να προελαύνει προς την πρωτεύουσα Τρίπολη (ήδη ελέγχει τα 2/3 του λιβυκού εδάφους).

Πάντως η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ως επίσημη κυβέρνηση αυτή της Εθνικής Συμφιλίωσης, με έδρα την Τρίπολη, με την οποία και η Τουρκία ήρθε σε συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών.