Η Εισαγωγή της Aramco στο Χρηματιστήριο Βοηθά το Ριάντ να Στραφεί σε Άλλους Κλάδους Εκτός του Πετρελαϊκού

Η Εισαγωγή της Aramco στο Χρηματιστήριο Βοηθά το Ριάντ να Στραφεί σε Άλλους Κλάδους Εκτός του Πετρελαϊκού
energia.gr
Τετ, 11 Δεκεμβρίου 2019 - 14:06

Η εισαγωγή της Saudi Aramco στο χρηματιστήριο θα ενισχύσει τις προσπάθειες του βασιλείου να διαφοροποιήσει τις επενδύσεις του σε κλάδους εκτός του πετρελαϊκού ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του θα διοχετευτεί σε εγχώρια έργα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας.

Οι μετοχές της Aramco κατέγραψαν το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο ανόδου, σημειώνοντας άλμα 10% στην πρώτη τους διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Ριάντ σήμερα, ύστερα από την αρχική δημόσια προσφορά του κρατικά ελεγχόμενου πετρελαϊκού κολοσσού που ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ του 25,6 δισεκ. δολάρια.

Τα κεφάλαια από την πώληση ποσοστού 1,5%, πάνω από το 80% του οποίου αγοράστηκε από Σαουδάραβες επενδυτές, θα διοχετεύουν στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF), το κρατικό επενδυτικό ταμείο που είναι επιφορτισμένο με το να φέρει εις πέρας το φιλόδοξο οικονομικό μετασχηματισμό που οραματίζεται ο πρίγκιπας Μοχάμεντ προκειμένου να περιορίσει την εξάρτηση της χώρας από τα έσοδα από το πετρέλαιο.

«Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως, ίσως όχι στο σύνολό τους, στην εγχώρια οικονομία, σε έργα όπου το PIF θα κινεί τα νήματα, που στη συνέχεια βασικά θα προσελκύσουν μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα…άρα τα χρήματα θα παραμείνουν κυρίως στο σύστημα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ αλ-Τζανταάν στο Reuters.

«Ένα περιουσιακό στοιχείο αυτής της ποιότητας προσελκύει πολλή προσοχή, όταν προσελκύεις προσοχή σε αυτή την εταιρία, τότε προσελκύεις προσοχή και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα που διαφορετικά δεν θα ήταν από μόνα τους ελκυστικά για τους διεθνείς επενδυτές», δήλωσε ο Τζανταάν.

Η μετοχή άνοιξε στα 9,39 δολάρια

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα η μετοχή της Saudi Aramco άνοιξε στα 35,2 ριάλ (9,39 δολάρια), κατά 10% υψηλότερα από την τιμή της αρχικής δημόσιας προσφοράς των 32 ριάλ, στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της στο χρηματιστήριο του Ριάντ.

Αυτό διαμορφώνει την κεφαλαιοποίηση του κρατικά ελεγχόμενου πετρελαϊκού κολοσσού περίπου στο 1,88 τρισεκ. δολάρια --και καθιστά με άνεση την Saudi Aramco την εισηγμένη εταιρία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο-- αλλά αρκετά χαμηλότερα από τα 2 τρισεκ. δολάρια που ήταν ο στόχος του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Την περασμένη εβδομάδα η Saudi Arabian Oil Co (Aramco) άντλησε 25,6 δισεκ. δολάρια στην αρχική δημόσια προσφορά της, ξεπερνώντας την εισαγωγή ρεκόρ της κινεζικής τεχνολογικής εταιρίας Alibaba το 2014 που ανήλθε στα 25 δισεκ. δολάρια.

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)