Νέο ρεκόρ κατέγραψε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά ;έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 8 Δεκεμβρίου, καθώς ανήλθε σε 16 γιγαβάτ, σύμφωνα με την Renewable UK που επικαλείται στοιχεία της National Grid.

Πιο συγκεκριμένα, η Renewable UK ανακοίνωσε ότι το βράδυ της περασμένης Κυριακής, τα αιολικά έργα στη χώρα παρήγαγαν 16.162 γιγαβάτ, υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί στις 8 Φεβρουαρίου του έρτους που διανύουμε, των 15.32 γιγαβάτ.

Όσον αφορά την επίδραση των αιολικών στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα, τα στοιχεία της National Grid δείχνουν ότι η ενέργεια από τον άνεμο κάλυψε το 43.7% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια τη συγκεκριμένη μέρα, ήτοι, υπερδιπλάσια της συμμετοχής των πυρηνικών που διαμορφώθηκε στο 20.5%.

Η κατανομή για τις υπόλοιπες πηγές ενέργειας ήταν, για το φυσικό αέριο 12,8%, τη βιομάζα 7,9%, τις εισαγωγές 7,4%, τον άνθρακα 3,1%, τα υδροηλεκτρικά 1,7%, τα φωτοβολταϊκά 1,3%, την αποθήκευση 1,1% και τις άλλες πηγές 0,5%.

Σε δηλώσεις του αναφορικά με την εντυπωσιακή αυτή εξέλιξη, ο διευθυντής επικοινωνιακής στρατηγικής της R-UK ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η αιολική ενέργεια είναι η καρδιά του μοντέρνου ηλεκτρικού συστήματος και μας επιτρέπει να αναλάβουμε πρακτική δράση απέναντι στους σοβαρούς κινδύνους της κλιματικής αλλαγής».