Η κυβέρνηση θέλει μια ακόμα δημοπρασία διακοπτόμενου φορτίου και τρέχει να προλάβει τις προθεσμίες καθώς ο εγκεκριμένος από την Κομισιόν Μηχανισμός έχει ισχύ έως την 6η Φεβρουαρίου του 2020. Έτσι εντός των επομένων ημερών αναμένεται να υπογραφεί από τον υφυπουργό Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά η υπουργική απόφαση που θα δώσει τη δυνατότητα διενέργειας από τον ΑΔΜΗΕ

μιας ακόμη δημοπρασίας διακοπτόμενου φορτίου, εντός του Ιανουαρίου..
Να υπενθυμίσουμε ότι η υπουργική απόφαση, που είχε εκδοθεί από τον προηγούμενο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη για την εφαρμογή του μέτρου, έφερε ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2019.
Η παράταση της αρχικής απόφασης που λήγει στο τέλος του χρόνου, θα δώσει τη δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να διεξάγει τον Ιανουάριο μία ακόμα δημοπρασία με το υφιστάμενο καθεστώς. Η δημοπρασία αυτή μπορεί να αφορά περί τα 600 MW στην υπηρεσία μακράς προειδοποίησης και τα 430 MW για την υπηρεσία άμεσης προειδοποίησης.

Η διακοψιμότητα είναι μέτρο που βοηθά την ενεργοβόρο βιομηχανία να περιορίσει  το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να διακόψει την ηλεκτροδότηση όποτε κρίνει απαραίτητο για την ευστάθεια ή την επάρκεια του συστήματος και σε αντάλλαγμα οι βιομηχανίες που συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή, αγοράζουν μία ποσότητα ηλεκτρισμού στην τιμή που διαμορφώνεται στις εκάστοτε δημοπρασίες.

Καθώς το μέτρο, που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  λήγει, το ΥΠΕΝ, μετά και από αιτήματα της ΕΒΙΚΕΝ, τον φορέα που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα στις Βρυξέλλες για την παράταση του μηχανισμού της διακοψιμότητας για 2 ακόμα χρόνια.

Όπως είχε αναφέρει και ο νέος πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ κ. Αντώνης Κοντολέων στη διάρκεια του 24ου Εθνικού Συνεδρίου του ΙΕΝΕ «Ενέργεια & Ανάπτυξη», η διακοψιμότητα αποτελεί αναγκαίο μηχανισμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων επάρκειας ισχύος του ηλεκτρικού συστήματος, καθώς η ουσιαστική συμμετοχή της ζήτησης στην αγορά διασφαλίζεται μέσω του μηχανισμού Διακοψιμότητας και όχι μέσω του μηχανισμού ευελιξίας. Ο κ. Κοντολέων είχε τονίσει ότι η ΕΒΙΚΕΝ δεν μπορεί να αποδεχτεί καμία πρόταση για παράταση που θα είναι μικρότερη των 2-3 ετών. «Θα είναι δώρο - άδωρο και θα  θεωρηθεί εμπαιγμός προς τη βιομηχανία, αλλά πιστεύω ότι θα περάσει η θέση μας, τελικά». 

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχετικό αίτημα, μαζί με αυτό για τον μηχανισμό ευελιξίας θα κατατεθούν προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, εντός των επόμενων ημερών.