H Τουρκία Δημοσίευσε τον Χάρτη της Συμφωνίας Θαλάσσιων Δικαιοδοσιών με την Λιβύη

H Τουρκία Δημοσίευσε τον Χάρτη της Συμφωνίας Θαλάσσιων Δικαιοδοσιών με την Λιβύη
energia.gr
Δευ, 2 Δεκεμβρίου 2019 - 15:19

Χάρτη στον οποίο η Τουρκία θεωρεί ότι βρίσκονται τα όρια της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της, στην ανατολική Μεσόγειο, μετά τη "συμφωνία" του 2011 με την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, στα κατεχόμενα, αλλά και την πρόσφατη διμερή συμφωνία της με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης, ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter

ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής για θέματα αεροπορίας και ναυτιλίας του τουρκικού ΥΠΕΞ. Όπως διατείνεται ο Τούρκος διπλωμάτης, από το σημείο Α μέχρι του σημείου Β, στον εν λόγω χάρτη, βρίσκονται τα όρια της ΑΟΖ, κατόπιν της "συμφωνία", Άγκυρας- τουρκοκυπριακής διοίκησης πριν από οκτώ χρόνια. Η γραμμή που περικλείεται από τα σημεία, C-D-E, αποτελεί τη μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών εδαφών της Τουρκίας με την Αίγυπτο, ενώ το σημείο, E-F, απ[οτελεί τα όρια που προκύπτουν από τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωνε κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ: "Δεν θα διατάξω την απόσυρση τεσσάρων ερευνητικών πλοίων έρευνας και γεωτρύπανων στην Ανατολική Μεσόγειο παρά την κατακραυγή από τις γειτονικές χώρες”, ενώ επεσήμανε ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα συνεχίσει να παρέχει κορυφαία κάλυψη ασφαλείας για τα πλοία.