Γκουτιέρες από Μαδρίτη για το Κλίμα: "Το Σημείο Επιστροφής δεν Είναι Πλέον Ορατό".

Γκουτιέρες από Μαδρίτη για το Κλίμα: Το Σημείο Επιστροφής δεν Είναι Πλέον Ορατό.
energia.gr
Δευ, 2 Δεκεμβρίου 2019 - 11:21

Πολιτικοί ηγέτες και διπλωμάτες βρίσκονται στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο για το Κλίμα την COP25 και θα έχουν συνομιλίες διάρκειας δύο εβδομάδων εν μέσω των αυξανόμενων πιέσεων για εξεύρεση λύσεων που αφορούν την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, "το σημείο επιστροφής δεν είναι πλέον ορατό".

 

Όπως αναφέρει η οργάνωση Save the Children οι κλιματικές κρίσεις έχουν οδηγήσει 33 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αφρική σε επισιτιστική ανασφάλεια λόγω κυκλώνων και ξηρασίας, ενώ την ίδια ώρα οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου σπάνε όλα τα ρεκόρ.

Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες

Μιλώντας πριν από την έναρξη των συναντήσεων , ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να βρουν απαντήσεις.

"Στους κρίσιμους 12 μήνες που έχουμε μπροστά μας  είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε πιο φιλόδοξες εθνικές δεσμεύσεις - ιδίως από τους κύριους πομπούς - να αρχίσουμε αμέσως τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου με ρυθμό που να συμβαδίζει με την επίτευξη της ουδετερότητας του άνθρακα μέχρι το 2050.

"Απλά πρέπει να σταματήσουμε το σκάψιμο και τη γεώτρηση και να εκμεταλλευτούμε τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η ανανεώσιμη ενέργεια και οι λύσεις που βασίζονται στη φύση", ανέφερε ο κ.Γκουτιέρες.

Σχεδόν κάθε χώρα του κόσμου έχει πλέον υπογράψει και επικυρώσει τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού και σύμφωνα με τους όρους του συμφώνου, όλοι θα πρέπει να υποβάλουν νέες δεσμεύσεις για το κλίμα πριν από το τέλος του 2020.

Αντίστροφη μέτρηση έως την Γλασκώβη

Αυτή η συνάντηση στη Μαδρίτη σηματοδοτεί την έναρξη ενός ξέφρενου 12μηνών διαπραγματεύσεων που θα κορυφωθεί στη Γλασκώβη με την COP26 τον Νοέμβριο του επόμενου έτους.

Περίπου 50 παγκόσμιοι ηγέτες αναμένεται να παρευρεθούν στη συνάντηση στην ισπανική πρωτεύουσα - αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι μεταξύ τους.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι θα παραστεί στη διάσκεψη με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου.

Ενώ η παρουσία της έγινε ευπρόσδεκτη, οι περιβαλλοντολόγοι των ΗΠΑ επιθυμούν να δουν συγκεκριμένα βήματα για το κλίμα.

"Ενώ είναι σπουδαίος ομιλητής η κα Πελόσι που έρχεται στη Μαδρίτη για να αντικαταστήσει τον Τραμπ, οι συμβολικές χειρονομίες δεν υποκαθιστούν την τολμηρή δράση", δήλωσε ο Jean Su, από το Αμερικανικό Κέντρο Βιολογικής Διαφορετικότητας.

"Η Αμερική παραμένει ο νούμερο ένα ρυπαντής και ακόμη και οι δημοκράτες πολιτικοί δεν έχουν δεσμευτεί ποτέ θα αναλάβουν την ευθύνη για το δίκαιό μας μερίδιο", συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στον πραγματικό κόσμο, μια έκθεση από την φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children, λέει ότι αυτό που ονομάζει «κλιματικές κρίσεις» απειλούν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην Ανατολική και τη Νότια Αφρική. Η φιλανθρωπική οργάνωση λέει ότι πλημμύρες, κατολισθήσεις, ξηρασία και κυκλώνες έχουν βάλει 33 εκατομμύρια ανθρώπους σε επίπεδα έκτακτης ανάγκης για επισιτιστική ανασφάλεια. Περισσότεροι από τους μισούς πιστεύεται ότι είναι παιδιά.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί επειδή οι δύο ισχυρότεροι κυκλώνες που έπληξαν ποτέ την αφρικανική ήπειρο, επηρέασαν την ίδια περιοχή λίγες μόνο εβδομάδες. Ο κυκλώνας Idai έπληξε τη Μοζαμβίκη, τη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι τον περασμένο Μάρτιο, ενώ έξι εβδομάδες αργότερα ένας άλλος, ο κύκλωνας Κένεθ χτύπησε ξανά τη Μοζαμβίκη και εκατομμύρια ανθρώπους επλήγησαν από τις πλημμύρες.

"Η κλιματική κρίση συμβαίνει εδώ και σκοτώνει ανθρώπους, διώχνοντάς τους από τα σπίτια τους και καταστρέφοντας το μέλλον των παιδιών ", δήλωσε ο Ian Vale από την οργάνωση Save the Children.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνει ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τώρα μια κατάσταση πλήρους κλιματικής αλλαγής. Οι χώρες πρέπει να αυξήσουν τους στόχους τους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι επιδοτήσεις για την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων πρέπει να τερματιστούν, είπε, και δεν πρέπει να κατασκευαστούν νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μετά το 2020.