Οι Συνθήκες Ανταγωνισμού Μειώνουν τα Τιμολόγια του Ρεύματος για τα Νοικοκυριά στην ΕΕ - Η Ελλάδα στην Τέταρτη Θέση των Μειώσεων στο 6μηνο

Οι Συνθήκες Ανταγωνισμού Μειώνουν τα Τιμολόγια του Ρεύματος για τα Νοικοκυριά στην ΕΕ - Η Ελλάδα στην Τέταρτη Θέση των Μειώσεων στο 6μηνο
energia.gr
Παρ, 29 Νοεμβρίου 2019 - 18:28

Η δυναμική διείσδυση των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος στην αγορά ηλεκτρισμού και η επιθετική εκπτωτική πολιτική που εφήρμοσαν είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα 

τελευταία στοιχεία της Eurostat που αναφέρονται στο α΄ εξάμηνο του έτους που διανύουμε, η Ελλάδα διαθέτει από τις χαμηλότερες τιμές λιανικής πώλησης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, κατατάσσεται στην 18η θέση ανάμεσα στους 28, με τη μέση τιμή της κιλοβατώρας για οικιακές καταναλώσεις να διαμορφώνεται σε 0,16 ευρώ, ή στα 16 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες, όταν στην Γερμανία, που είναι η πιο ακριβή αγορά, έφθασε στα 0,30 ευρώ, η μέση τιμή στο σύνολο της ΕΕ μετρήθηκε στα 0,21 ευρώ ανά κιλοβατώρα και στην Ευρωζώνη στα 0,22 ευρώ. Εκτός αυτού, τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στα ελληνικά νοικοκυριά είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των οικιακών καταναλωτών στην ζώνη του ευρώ.

Πιο αναλυτικά, στην Ελλάδα οι τιμές λιανικής σημείωσαν, κατά το α' εξάμηνο του 2019 την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση, έναντι της ίδιας χρονικής περιόδου, πέρυσι. Στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν η Δανία, με -4,3%, η Πορτογαλία, με -4,1% και η Πολωνία, με -3,1%, ενώ στην Ελλάδα οι τιμέςλιανικής μειώθηκαν κατά 1,3%. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι μέσες τιμές λιανικής αυξήθηκαν κατά ένα λεπτό του ευρώ, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειώνονται στην Ολλανδία, με 20,3%, την Κύπρο, με 16,4%, την Λιθουανία, με 14,4% και την Τσεχία, με 12%.

Λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής αγοράς και ιδίως των γεγονότων που σημειώθηκαν το α' εξάμηνο του έτους, οι χαμηλότερες τιμές για τα νοικοκυριά οφείλονται στην εντονότερη δραστηριοποίηση των ανεξάρτητων προμηθευτών, με την ΔΕΗ να συνεχίζει να διατηρεί τη δεσπόζουσα θέση της, με μερίδιο, για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούνιος, που κυμάνθηκε μεταξύ 77% -80%. Επιπλέον, όχι μόνο δεν μείωσε τις τιμές της αλλά προχώρησε, αντίθετα, στην περικοπή των εκπτώσεων συνέπειας που παραχωρούσε στους καταναλωτές της.

Στον αντίποδα, οι ανταγωνιστές της Δημόσιας Απιχείρησης ενέτειναν τις εκπτωτικές κινήσεις τους, καθώς και την πολιτική των προσφορών, γεγονός αξιοσημείωτο αν αναλογιστεί κανείς πως το συνολικό μερίδιο των ιδιωτών παρόχων ανερχόταν σε ποσοστό 20% -23%. 

Οι τιμές στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να υποχωρήσουν περαιτέρω, όμως, ένα σημαντικό τμήμα των χρεώσεων που πληρώνουν οι καταναλωτές, αποτελούν φόροι και τέλη. Σύμφωνα με τη Eurostat περισσότερο του ενός τρίτου της συνολικής αξίας του ρεύματος, απορροφάται από τα κρατικά ταμεία και τους διαχειριστές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας!