Μνημόνιο συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη, υπέγραψαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σαράτζ στην Κωνσταντινούπολη. 

Με το μνημόνιο αυτό Τουρκία και Λιβύη αναγνωρίζουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους στο θαλάσσιο χώρο. Ακόμη μία συμφωνία αφορά συνεργασία στο μέτωπο της ασφάλειας, με πρόβλεψη για εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης.

Αν και δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες του μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, η εξέλιξη έρχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τη διαμάχη για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ηδη η Τουρκία με την από 13 Νοεμβρίου επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη εγείρει αξιώσεις σε θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου που φτάνουν μέχρι την προέκταση της υφαλοκρηπίδας της δυτικά της Ρόδου.

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως οι τουρκικοί ισχυρισμοί είναι παράνομοι και έχουν κατ’ επανάληψη απαντηθεί με επιστολές προς τα ΗΕ και παράλληλα, διαμηνύει πως η εν λόγω επιστολή, ως αντιβαίνουσα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτεται στο σύνολό της και δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια ως προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Να θυμίσουμε ότι πριν από δύο εβδομάδες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ένωσης αποφάσισαν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου.