Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Audi, θυγατρική της Volkswagen (VW), ανακοίνωσε ότι θα μειώσει 9.500 θέσεις εργασίας μέχρι το 2025 σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης περίπου 6 δισ. ευρώ. Οι περικοπές αφορούν το εργατικό δυναμικό της εταιρείας στις περιοχές του Ingolstadt και του Neckarsulm στη Γερμανία.

 

Η Audi είπε ότι οι περικοπές δεν θα είναι ξαφνικές αλλά θα υπάρχουν κάποια κίνητρα για αποχώρηση από την εργασία. Η εταιρεία θα προσφέρει προσοδοφόρα πακέτα πρόωρης συνταξιοδότησης ως κίνητρο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους να λαμβάνουν πρόωρη σύνταξη.

Παράλληλα ως αντιστάθμισμα η αυτοκινητοβιομηχανία λέει ότι θα δημιουργήσει περίπου 2.000 νέες θέσεις εργασίας στους τομείς της ηλεκτροκίνησης και της ψηφιοποίησης.

Η κίνηση εντάσσεται σε μια μεγαλύτερη αναδιάρθρωση, γνωστή ως "μελλοντικό σύμφωνο", η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ της διοίκησης και του συμβουλίου εργαζομένων της εταιρείας. Η εταιρεία θα παρατείνει επίσης τις εγγυήσεις εργασίας στους σημερινούς υπαλλήλους από το 2025 έως το 2029.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Audi Bram Schot τόνισε: "Σε περιόδους αναταραχής, κάνουμε την Audi πιο ευκίνητη και πιο αποτελεσματική, γεγονός που θα αυξήσει την παραγωγικότητα και θα ενισχύσει βιώσιμα την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών εργοστασίων μας".

Ο Schot θα αποχωρήσει από τη θέση του τον Απρίλιο του 2020, όταν θα τον αντικαταστήσει ο Markus Duesmann. Η Duesmann θα αναλάβει να καταστήσει την εταιρεία πιο κερδοφόρα, αυξάνοντας τη συνεργασία της με τη VW και την Porsche και την κυκλοφορία 30 νέων ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Audi, η οποία εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τις απώλειες που είχε ως αποτέλεσμα του σκανδάλου εκπομπών του 2015 γνωστού ως Dieselgate, αγωνίστηκε να προλάβει τους ανταγωνιστές της, όπως η Daimler και η BMW. Η εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στα high-end σπορ αυτοκίνητα, sedans και SUVs, έχει υποφέρει περισσότερο από τους γερμανούς ανταγωνιστές της από την εισαγωγή των νέων ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών γνωστών ως WLTP πέρυσι.

Η Audi απασχολεί περίπου 90.000 εργαζόμενους παγκοσμίως. 60.000 αυτών των εργαζομένων απασχολούνται στη Γερμανία