Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε τις αφρικανικές χώρες να «υιοθετήσουν μια ολιστική προσέγγιση στη βιομηχανική πολιτική», καθώς επίσης, καθαρές και πράσινες στρατηγικές, εν μέσω της υφιστάμενης κλιματικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Οι βιομηχανικές εξελίξεις είναι «ζωτικής σημασίας» για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στις αφρικανικές χώρες, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΗΕ, με αφορμή την Ημέρα Εκβιομηχάνισης της Αφρικής.

«Καλώ τις αφρικανικές χώρες να υιοθετήσουν μια ολιστική προσέγγιση στη βιομηχανική πολιτική, προκειμένου να επιδιώξουν, μέσω ισχυρότερων εταιρικών σχέσεων με πολλούς εμπλεκόμενους φορείς, στρατηγικές πράσινης και καθαρής εκβιομηχάνισης που προάγουν δίκαιες οικονομικές ευκαιρίες και λαμβάνουν υπόψη τον επείγοντα χαρακτήρα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης», ανέφερε ο κ. Γκουτέρες. Ενώ ο ρυθμός της παραγωγής στην αφρικανική ήπειρο αναπτύσσεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, θα πρέπει να επιταχυνθεί, πρόσθεσε.

Η συμφωνία African Continental Free Trade Agreement , που ισχύει από το περασμένο έτος, «αναμένεται να οδηγήσει σε μια αγορά αξίας τουλάχιστον 3 τρισ. δολαρίων και σε μια βάση καταναλωτών άνω του ενός δισεκατομμυρίου», αναφέρει η δήλωσε του γγ του ΟΗΕ. Ο κ. Γκουτέρες υπογράμμισε τη διεθνή δέσμευση για την αειφόρο ανάπτυξη της Αφρικής, με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να ανακηρύσσει την περίοδο 2016-2025 «την τρίτη δεκαετία βιομηχανικής ανάπτυξης για την Αφρική».

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών θα αυξήσει την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τα κράτη της Μαύρης ηπείρου, προστίθεται στην ίδια δήλωση. Η Γ.Σ. του ΟΗΕ, σε ψήφισμά της, το 1980, κήρυξε εκείνη τη δεκαετία  "την πρώτη δεκαετία βιομηχανικής ανάπτυξης για την Αφρική". Η «Δεύτερη Δεκαετία Βιομηχανικής Ανάπτυξης για την Αφρική», ανακηρύχθηκε για την περίοδο 1991-2003.