Παρά τη σχετική υποχώρηση, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, των διαδηλώσεων που εκτυλίσσονται σε αρκετές πόλεις του Ιράν από την Παρασκευή, με αφορμή τις αυξήσεις στα καύσιμα, το ενδεχόμενο αποφασιστικής επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας για την καταστολή των ταραχών βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

Οπως αναφέρεται στην «Καθημερινή», οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο στρατιωτικό σώμα ισχυρής επιρροής στην ιρανική πολιτική ζωή, απείλησαν χθες ανοιχτά ότι θα παρέμβουν δυναμικά αν δεν σταματήσουν οι ταραχές. «Αν παραστεί ανάγκη, θα αναλάβουμε αποφασιστική και επαναστατική δράση εναντίον οποιασδήποτε επίμονης προσπάθειας διατάραξης της ειρήνης και της ασφάλειας του λαού», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση του προέδρου Χασάν Ροχανί ανακοίνωσε ότι η τιμή της βενζίνης θα αυξηθεί κατά 50% και θα ανέλθει στα 11 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο για τα πρώτα 60 λίτρα που θα αγοράζει κάποιος κάθε μήνα, ενώ θα φθάνει τα 22 λεπτά από αυτό το όριο και πάνω. Με τα επιπλέον έσοδα από τα καύσιμα, το κράτος θα ενισχύσει περίπου 60 εκατομμύρια Ιρανών, που ανήκουν στις λιγότερο προνομιούχες κοινωνικές τάξεις. Η διανομή των επιδομάτων αρχίζει σήμερα. Ωστόσο, πολλοί φοβούνται ότι η αύξηση των τιμών στα καύσιμα θα παρασύρει βασικά είδη κατανάλωσης, κάτι που θα πλήξει και τα λαϊκά στρώματα.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές που ξεκίνησαν την Παρασκευή. Χαρακτηριστική των εντάσεων ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Αλί Ραμπιί, σύμφωνα με την οποία βίαιοι διαδηλωτές συνέλαβαν ως ομήρους αστυνομικούς. Στο μεταξύ, oι New York Times δημοσιεύουν εκτενές ρεπορτάζ γύρω από τη διείσδυση των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών στο Ιράκ. Βασισμένη σε απόρρητα έγγραφα του ιρανικού αντίστοιχου της CIA, η έρευνα αποτυπώνει τη μεγάλη επιρροή της Τεχεράνης στην ιρακινή κυβέρνηση και σε κρίσιμους θεσμούς της πολιτικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής.