Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας με μία ακόμη προσπάθεια για την ενίσχυση της Aramco, διπλασιάζει τα όρια μόχλευσης για τα δάνεια που οι τράπεζες θα παρέχουν στους εγχώριους μικροεπενδυτές που επιθυμούν να αγοράσουν μετοχές του πετρελαϊκού γίγαντα του Βασιλείου. 

Η κεντρική τράπεζα, η Σαουδική Αραβική Νομισματική Αρχή (SAMA), δήλωσε στις τράπεζες ότι μπορούν να δανείζουν χρήματα σε πελάτες λιανικής σε αναλογία 2 προς 1 για κάθε επενδυτή που επενδύει στη Saudi Aramco, σε σύγκριση με το μέσο όρο του δείκτη μόχλευσης για τα δάνεια του 1 προς 1, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Samba Financial Group, Ράνια Νάσαρ, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Arabiya.

Η μετάβαση από τη νομισματική αρχή στη Σαουδική Αραβία αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει ότι περισσότεροι λιανικοί πελάτες θα αγοράσουν μετοχές της Aramco.

Οι τράπεζες μπορούν επίσης να χορηγούν δάνεια σε εταιρικούς και θεσμικούς επενδυτές για την αγορά μετοχών της Aramco με υψηλούς δείκτες μόχλευσης, ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα κάθε εταιρικού πελάτη, δήλωσε ο Nashar στο Al Arabiya.

Η Σαουδική Αραβία θα προσφέρει μέχρι και 0,5% στην Aramco σε ιδιώτες επενδυτές, ενώ συνολικά το Βασίλειο σχεδιάζει να καταγράψει το 1,5% της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, το Tadawul.

Την Κυριακή, η Aramco καθόρισε μια ενδεικτική τιμή τιμών 30-32 Σαουδικών riyals (US $ 8-8.52), στην πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά της, η οποία θα έδινε στην εταιρεία συνολική αξία περίπου 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Η Τιμή Τελικής Προσφοράς θα καθοριστεί στο κλείσιμοτου βιβλίου προσφορών, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή. Οι μεμονωμένοι επενδυτές θα εγγραφούν σε μετοχές με βάση την τιμή των 32 riyals, η οποία είναι η κορυφή του εύρους τιμών, δήλωσε ο Aramco.

Η Σαουδική Αραβία βασίζεται σε ιδιώτες επενδυτές για μέρος της IPO της Aramco, ενώ ένα μεγαλύτερο μέρος θα πωληθεί σε εγχώριους θεσμικούς επενδυτές και σε μια μικρή ομάδα διεθνών επενδυτών με άδεια να επενδύσουν στην Aramco.

Μέρες πριν από την Aramco ανακοίνωσαν ενδεικτικό εύρος τιμών για την προσφορά, μια δημοσκόπηση του Bloomberg News ότι πετρελαϊκός γίγαντας της Σαουδικής Αραβίας δεν αξίζει περισσότερο από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Ούτε οι διαχειριστές χρημάτων ούτε το ενδεικτικό εύρος τιμών εκτιμούν την εταιρεία όσο η αξία των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, στην οποία επέμεινε ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman, από τότε που ανακοίνωσε τα σχέδια της Aramco για δημόσια εγγραφή πριν από τρία χρόνια.