Τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης να κατασκευάσει αιολικό πάρκο στην ακτογραμμή της Νορμανδίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών απεξάρτησης της χώρας από την πυρηνική ενέργεια και μεταστροφής της προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

αποκάλυψε με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Ενέργειας στο Παρίσι. Το σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο, ισχύος 1 γιγαβάτ θα αποτελείται από 80 ανεμογεννήτριες, 12 μεγαβάτ εκάστη και θα βρίσκεται σε περιοχή που οι αιολικές συνθήκες και ο βυθός της θάλασσας θεωρούνται ιδιαίτερα ευνοϊκές για υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις, ανταγωνιστικής τιμής, όπως υπογραμμίζει το υπουργείο στην ίδια ανακοίνωση.

«Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ιδιαίτερα στη θάλασσα, συνιστά βασικό συστατικό της διαφοροποίησης στο ηλεκτρικό μας μείγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός Οικολογίας Ελιζαμπέτ Μπόρν, η οποία κατέχει, επίσης, το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας. Το υπουργείο σχεδιάζει να ενισχύσει το μερίδιο των ΑΠΕ στο γαλλικό ενεργειακό μείγμα, σε ποσοστό 40% έως το 2030, όταν η πυρηνική ενέργεια από τους 58 διαθέσιμους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας καλύπτει σχεδόν το 75% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η Γαλλία διαθέτει από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές της Ευρώπης, που χαρακτηρίζονται από καλές συνθήκες ανέμου, που επιτρέπουν την ανάπτυξη βιώσιμων αιολικών έργων. Ωστόσο, βάσει των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων, υπολείπεται έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών όσον αφορά στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών μονάδων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.