Ανησυχία Υπουργού Ναυτιλίας για την Ασφάλεια και Ποιότητα των Ναυτιλιακών «Πράσινων» Καυσίμων

Ανησυχία Υπουργού Ναυτιλίας για την Ασφάλεια και Ποιότητα των Ναυτιλιακών «Πράσινων» Καυσίμων
energia.gr
Δευ, 18 Νοεμβρίου 2019 - 19:04

Σε λιγότερο από δύο μήνες έως την εφαρμογή αυστηρότερων ορίων για το θείο στα καύσιμα πλοίων, ο ΥΕΝ Γιάννης Πλακιωτάκης επανέλαβε στη Σαγκάη τις ανησυχίες του ναυτιλιακού κλάδου σχετικά με την ασφάλεια, την ποιότητα των καυσίμων και τα θέματα συμμόρφωσης.

Μιλώντας στην παγκόσμια ναυτιλιακή διάσκεψη στη Σαγκάη, μια ετήσια εκδήλωση που διοργάνωσε η Cosco, ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την ανάγκη εξεύρεσης πρακτικών λύσεων στα ζητήματα της συμμόρφωσης, με σκοπό την εξασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού, αλλά ισότιμων όρων δράσης για την παγκόσμια ναυτιλία.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Πλακιωτάκης, μιλώντας στη Lloyd’s List, είπε ότι με τα σχόλιά του έκανε μια προσπάθεια να συγκεντρωθεί ευρύτερη υποστήριξη για μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση εντός του IMO, όπου η Ελλάδα ήταν -όπως αναφέρει η Lloyd’s List- συχνά απομονωμένη -τουλάχιστον δημόσια- λόγω της κριτικής που ασκούσε στην πολιτική των αποθειωμένων καυσίμων. «Έχω εκφράσει τις ανησυχίες μου άμεσα στον γενικό γραμματέα του ΙΜΟ» είπε. «Του έθεσα το ζήτημα του φυσικού αερίου και της διαθεσιμότητας καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, αλλά δεν έλαβα πειστικές απαντήσεις. Αυτό που διαπίστωσα είναι πως αν πάει κάτι στραβά, δεν υπάρχει εναλλακτικό σενάριο».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε την παγκόσμια διαθεσιμότητα συμμορφούμενων καυσίμων και να επιλύσουμε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις απαιτήσεις συμμόρφωσης, ποιότητας και ασφάλειας για την άμβλυνση των ανησυχιών της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας» δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης απευθυνόμενος στους συνέδρους της διάσκεψης της Cosco.

«Από την πλευρά μας», συνέχισε, « προχωράμε στη δημιουργία του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου που θα μας διασφαλίζει ότι η συμμόρφωση της βιομηχανίας καυσίμων θα είναι πλήρης και απόλυτα συμβατή με τις νέες απαιτήσεις. Αναμένουμε ότι όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα βρουν βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις σχετικά με θέματα συμμόρφωσης».

H βρετανική ηλεκτρονική εφημερίδα αναφέρεται στη συνέχεια και στη συνέντευξη του πρόεδρου της ΕΕΕ Θεόδωρου Βενιάμη, που δημοσίευσε τον προηγούμενο μήνα, ο οποίος -μιλώντας για τους προβληματισμούς πάνω στα νέα καύσιμαυποστήριξε ότι «ορισμένες χώρες πρέπει τώρα να εκφράσουν τις αντιρρήσεις. Πρέπει να ξυπνήσουμε μερικούς από τους συναδέλφους μας και μερικά άλλα κράτη πριν να είναι πολύ αργά. Αν συνεχίσουν στην τωρινή κατεύθυνση θα έχουν κάνει το μεγαλύτερο λάθος της ζωής τους».

Η ίδια εφημερίδα προσθέτει ότι στους διαδρόμους των γραφείων του ΙΜΟ στο Λονδίνο, αλλά και σε αρκετά φόρουμ ανά τον κόσμο πολλοί εμφανίζονται να συμφωνούν με τις ελληνικές ανησυχίες, αλλά η ανησυχία αυτή δεν αντανακλάται πάντα στις δημόσιες τοποθετήσεις των εκπροσώπων κρατών και οργανισμών. Πάντως, οι θέσεις της ΕΕΕ, τονίζει η Lloydslist έχουν κερδίσει επίσημη υποστήριξη από άλλες ενώσεις εφοπλιστών, ιδίως στην Ασία.