Εκπληκτική Ανακάλυψη: Άστρο - Πύραυλος που Εκσφενδονίστηκε από Μαύρη Τρύπα του Γαλαξία (video)

Εκπληκτική Ανακάλυψη: Άστρο - Πύραυλος που Εκσφενδονίστηκε από Μαύρη Τρύπα του Γαλαξία (video)
energia.gr
Δευ, 18 Νοεμβρίου 2019 - 16:46

Άστρο που ταξιδεύει στον γαλαξία μας με την εντυπωσιακή ταχύτητα-ρεκόρ των έξι εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα, ήτοι δέκα φορές πιο γρήγορα από τα περισσότερα άστρα όπως ο Ήλιος, αφότου "ξεβράστηκε" από τη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας, ανακάλυψε διεθνής ομάδα αστρονόμων.

Η εκτίναξη που έδωσε τρομερή ώθηση στο άστρο με την κωδική ονομασία, S5-HVS1 και το μετέτρεψε σε κανονικό πύραυλο, εκτιμάται ότι συνέβη πριν από περίπου πέντε εκατομμύρια χρόνια.

Το άστρο κινείται πλέον τόσο γρήγορα, που αναμένεται να έχει εξέλθει από τον γαλαξία μας σε περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, χωρίς ποτέ πια να επιστρέψει, ταξιδεύοντας στην αιωνιότητα στο αχανές κενό του διαγαλαξιακού χώρου.

Το άστρο βρίσκεται στον αστερισμό του Γερανού σε απόσταση 29.000 ετών φωτός από τη Γη

 

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Monthly Notices» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας, πραγματοποίησαν την ανακάλυψη του άστρου, που βρίσκεται στον αστερισμό του Γερανού σε απόσταση 29.000 ετών φωτός από τη Γη, με το διαμέτρου τεσσάρων μέτρων Αγγλο-Αυστραλιανό Τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου Siding Spring της Αυστραλίας και με το ευρωπαϊκό δορυφορικό τηλεσκόπιο Gaia.

Η τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας, γνωστή ως«Τοξότης Α*» ή «Καρδιά του Σκότους», διαθέτει μάζα ισοδύναμη με περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια ήλιους και είναι ικανή όχι μόνο να παγιδεύσει με την ελκτική δύναμη της, αλλά και να ξαποστείλει μακριά της ένα άστρο.

Αυτό συμβαίνει στα διπλά αστρικά συστήματα, στα οποία το ένα άστρο «συλλαμβάνεται» από τη μαύρη τρύπα και το άλλο εκσφενδονίζεται μακριά (πρόκειται για τον λεγόμενο«μηχανισμό Hills που προτάθηκε από τον αστρονόμο Τζακ Χιλς πριν 30 χρόνια).