Οι βουλγαρικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή μετά την ανακοίνωση που έκανε η εταιρεία διαχείρισης του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Κοζλοντούι ότι ο αντιδραστήρας νούμερο 5 (Μονάδα 5) των 1.000 μεγαβάτ λειτουργεί πλέον στο 50%, έπειτα από βλάβη που σημειώθηκε στον κύριο αγωγό κυκλοφορίας του αντιδραστήρα.

 

Η βλάβη ενεργοποίησε το σύστημα ασφαλείας στην πυρηνική μονάδα του Κοζλοντούι, ενώ η διοίκηση του εργοστασίου ανέφερε πως το περιστατικό ξεκίνησε στις 09.10 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα).

Η πυρηνική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σοβιετικής κατασκευής που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βόρεια της Σόφιας στον ποταμό Δούναβη στα σύνορα με τη Ρουμανία, θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία αμέσως μόλις όλα τα συστήματα και οι εγκαταστάσεις λειτουργήσουν κανονικά. Η εταιρεία πάντως ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ραδιενεργής μόλυνσης, εξαιτίας της βλάβης.

Να σημειωθεί πως ο δεύτερος αντιδραστήρας παραγωγής 1,000 MW, σοβιετικής κατασκευής και αυτός, λειτουργεί κανονικά. Και οι δύο αντιδραστήρες έχουν πάρει παράταση «ζωής», ο ένας έως το 2027 και ο άλλος έως το 2049.

Οι αντιδραστήρες 1-4, που έχουν κριθεί απαρχαιωμένοι, έκλεισαν το 1998 και το 2006, κατόπιν αιτήματος της Ε.Ε., που είχε θέσει αυτόν τον όρο για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ένωση.