Η Διεθνής Ένωση Aερομεταφορών (IATA) έθεσε ουσιαστικά εκτός αγοράς την ελληνική αεροπορική εταιρεία Astra Airlines καθώς ενημέρωσε από την Παρασκευή όλα τα ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία που είναι μέλη της και διαθέτουν τις σχετικές άδειες για να πραγματοποιούν κρατήσεις και να εκδίδουν εισιτήρια για λογαριασμό των αεροπορικών εταιρειών-μελών της

να διακόψουν «αμέσως» κάθε δραστηριότητα που συνδέεται με την Astra Airlines, να μη δέχονται κρατήσεις, να μην εκδίδουν εισιτήρια και να αφαιρέσουν από τα συστήματά τους τους κωδικούς που χρησιμοποιούσε η Astra.

 

Η επιστολή στάλθηκε από το παγκόσμιο κέντρο διανομής της Διεθνούς Ένωσης (IATA Global Delivery Center) και είχε αποδέκτες τα ταξιδιωτικά γραφεία που ανήκουν στο γραφείο BSP Ελλάδας της ΙΑΤΑ. Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το BSP αποτελεί το άτυπο κοινό ταμείο των αεροπορικών εισιτηρίων και λειτουργεί παραρτήματα στις χώρες - αεροπορικές αγορές.

Σύμφωνα με παράγοντες της ελληνικής αγοράς, μετά την ενημέρωση της IATA, η Astra Airlines δεν μπορεί πρακτικά να εκδίδει εισιτήρια, ενώ ακόμα και αν κατάφερνε να μείνει «ζωντανή» θα ήταν υποχρεωμένη να ξεκινήσει από το μηδέν τις διαδικασίες για να επανασυνδεθεί με την ΙΑΤΑ. 

Η Astra Airlines, πέραν της ανακοίνωσής της στις 10 Νοεμβρίου προς το επιβατικό κοινό σχετικά με τις αποζημιώσεις των εισιτηρίων για πτήσεις που ακυρώθηκαν, που προσδιόριζε την 15η  Νοεμβρίου ως απώτερη ημερομηνία για να ενημερώσει τι μέλλει γενέσθαι με τα αιτήματα των επιβατών, δεν έχει εκδόσει κάποια άλλη ανακοίνωση για τα επόμενα βήματά της.  

Στο μεταξύ, μεγάλο μέρος των πτήσεων που εκτελούσε η Astra Airlines αναλαμβάνει η Aegean Airlines. Όπως αναφέρει η Aegean σε χθεσινή επιστολή της προς τα ταξιδιωτικά γραφεία από τις 17 Νοεμβρίου μέχρι και τις 24 Μαϊου του 2020 προσθέτει 306 πτήσεις και πιο συγκεκριμένα 28.476 θέσεις για δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Χίο - Σάμο –Κω – Ηράκλειο και Μυτιλήνη και από Αθήνα προς Χίο.