Αυστραλία: Φωτοβολταϊκό Πάρκο Διακόπτει Συχνά τη Λειτουργία του Λόγω Αρνητικών Τιμών

Αυστραλία: Φωτοβολταϊκό Πάρκο Διακόπτει Συχνά τη Λειτουργία του Λόγω Αρνητικών Τιμών
energia.gr
Παρ, 15 Νοεμβρίου 2019 - 19:08

Στην Αυστραλία, η φωτοβολταϊκή ενέργεια έφθασε, πριν από λίγες ημέρες, σε σημείο να καλύπτει, για πρώτη φορά στα χρονικά, το 50% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρισμού, με εξαίρεση ένα συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό πάρκο που αντιμετωπίζει ιδιάζουσες συνθήκες λειτουργίας και δεν μπορεί να λάβει μέρος στην πολη διαδικασία.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα reneweconomy.com.au, πρόκειται για το πάρκο Tailem Bend, ισχύος 95 μεγαβάτ, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί φέτος και ανήκει στη Vena Energy. Τους τελευταίους μήνες στο Κουίνσλαντ και στη Νότια Αυστραλία είναι συχνό το φαινόμενο των αρνητικών τιμών ηλεκτρισμού και το εν λόγω πάρκο έχει συμβόλαιο με τη Snowy Hydro που απαιτεί από τους διαχειριστές του να διακόπτουν τη λειτουργία του όταν οι χονδρεμπορικές τιμές αλλάζουν πρόσημο.

Το Tailem Bend βρίσκεται σε μια περιοχή όπου οι ΑΠΕ ξεπερνούν τακτικά το 50% και συχνά ακόμα και το 100%, επομένως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αρνητικών τιμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο μήνα, η μέση τιμή ήταν χαμηλότερη από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της χώρας, το δε διάστημα Σεπτέμβριος-Οκτώβριος οι αρνητικές τιμές ήταν τόσο συχνό φαινόμενο, ώστε το πάρκο αναγκάστηκε να κλείνει κάθε δύο ημέρες, συγκεκριμένα 14 μέρες τον Σεπτέμβριο και 18 τον Οκτώβριο. Η λύση θα ήταν η αποθήκευση της ενέργειας που παράγει, με τη μόνη διαφορά πως στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς μονάδες για το σκοπό αυτό.